W wielu chlebakach zalegają resztki suchego chleba, a na kuchennych blatach często mamy lekko nadpsute owoce. Jak dać im nowe życie? Najlepiej zamienić je w pyszne ciasto! Taka szarlotka recyklingowa to najlepszy pomysł na gotowanie w duchu zero waste, czyli bez marnowania. Gwarantujemy, że gdy raz wypróbujecie tę prostą i szybką recepturę, to już na stałe zostanie ona w waszych zeszytach z przepisami. 

Jak zrobić szarlotkę z czerstwego pieczywa?

Takie ciasto to genialny pomysł na odświeżenie nie tylko twardych jak skała bułek i chleba, ale także chałki, bagietki czy drożdżówki. Wystarczy zalać pieczywo mlekiem i wymieszać z jajkami oraz roztopionym masłem. Do tego bazowego zestawu warto też dodać cukier lub inne ulubione słodzidło. Mile widziana jest także porządna szczypta cynamonu, który jak wiadomo, jest najlepszym towarzyszem jabłek. 

Szarlotka z czerstwego chleba - przepis

Składniki:

  • 350 g czerstwych bułek lub białego chleba
  • 600 g jabłek
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 300 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: 

1. Jabłka obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce. 

2. W garnku roztapiamy masło i dodajemy do niego mleko i cukier.

3. W misce roztrzepujemy jajka.

3. Czerstwe pieczywo kroimy na mniejsze kawałki.

4. Do pieczywa wlewamy jajka i lekko przestudzone mlekiem z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

5. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy masę, aby pieczywo się rozpadło. 

6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej 2/3 ciasta. Na tym rozkładamy pokrojone jabłka i zalewamy je pozostałym ciastem. 

7. Szarlotkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. 

Co można zrobić z czerstwego pieczywa? Inne pomysły

Jeśli nie jesteście fanami szarlotki, czerstwe pieczywo możecie przerobić też na wiele innych smakołyków. Klasyką gatunku jest oczywiście chleb w jajku lub grzanki z patelni, ale warto też przygotować knedle, zapiekankę lub zupę chlebową. Z kolei tym, którzy od jedzenia wolą napoje, z pewnością posmakuje domowy kwas chlebowy.