Zupa chlebowa

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Lekka i smaczna. By zmniejszyć ilość kalorii chleb można opiec w tosterze i dodać do zupy . Wersja "lajt" oczywiście bez boczku.

  • 30 min

Składniki:

  • cebula średniej wielkości
    4 selery naciowe
    2 marchewki
    150 g wędzonego chudego boczku (opcjonalnie)
    2 łyżki masła (lub 3 łyżki oliwy z oliwek)
    por (biała część)
    4 gałązki oregano
    garść bazylii
    garść natki pietruszki
    1 l bulionu warzywnego
    4 kromki białego chleba
    sól ,pieprz
    grzanki
    400 g pomidorów
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Zupa chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę ,marchewki ,selera ,boczek kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na pół ,a następnie w cienkie paski. W garnku rozgrzewamy masło ,dodajemy pokrojone w kostkę warzywa ,pora ,pokruszony chleb (bez skórek) i boczek. Smażymy 5 min ,dodajemy listki oregano ,doprawiamy solą i pieprzem ,dusimy 3 min.
    Wszystko podlewamy bulionem ,zupę zagotowujemy ,zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10 min. Przed końcem gotowania dodajemy sparzone ,obrane ze skórki ,pokrojone w paski (bez pestek) pomidory ,posiekaną natkę i bazylię.
    Podajemy z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować