Macie ochotę na racuchy, ale zapomnieliście kupić drożdże? Nic straconego. Tę smaczną potrawę można przyrządzić bez grama drożdży. Takie racuchy wychodzą równie pulchne i pyszne. Sprawdźcie, jak je przygotować.

 Przepis na racuchy bez drożdży

Do przygotowania smakowitych racuchów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka utrzyjcie z cukrem oraz cukrem waniliowym na gładką masę. 
  2. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie ją przez sitko. 
  3. Następnie do masy, cały czas mieszając, dodawajcie na zmianę mleko oraz przesianą mąkę.
  4. Na sam koniec dodajcie obrane i starte jabłko. Pamiętajcie, by wcześniej odcisnąć z niego nadmiar soku.
  5. Ubijcie białka na sztywną pianę i dodajcie do masy. Wymieszajcie delikatnie szpatułką.
  6. Na patelni rozgrzejcie dużą ilość oleju. Gdy będzie już gorący, wykładajcie łyżką ciasto na kształt niewielkich placków.
  7. Smażcie na średnim ogniu, do ozłocenia z obu stron.

I gotowe! Tak przygotowane racuchy wyjdą bardzo pulchne, i to bez dodatku drożdży. 

Najsmaczniejsze dodatki do racuchów

Najczęściej racuchy podaje się posypane na talerzu cukrem pudrem, ale śmiało możecie dodać do nich coś innego. Pasują do nich te same dodatki, co do naleśników, czyli np. dżem, frużelina czy musy owocowe i domowe powidła. Jeśli chcecie spróbować czegoś innego, polecamy wam racuchy posmarowane masłem orzechowym z dodatkiem banana - to świetna propozycja na śniadanie, ponieważ te dodatki są bardzo sycące. Z kolei racuchy w wersji deserowej możecie podać z bitą śmietaną i świeżymi owocami.