Deser warstwowy doskonale wyjdzie również z musem wieloowocowym lub własnoręcznie zblendowanymi owocami, np. truskawkami. Najważniejsze, by nie były one zbyt kwaśne. Pamiętajcie też, że świeże kiwi, ananas, papaja i mango mogą wręcz uniemożliwić ścięcie się galaretki. Winne są tutaj owocowe enzymy, które zakłócają proces ścinania się białka. Nie dotyczy to owoców z puszki, dlatego, jeśli macie ochotę na deser z takim mango - śmiało. Jeśli bardzo chcecie zrobić deser właśnie ze świeżym ananasem lub kiwi, zblanszujcie najpierw ich kawałki we wrzątku i przelejcie lodowatą wodą.
Kolagenowy deser warstwowy - przepis
Składniki:
- 1 puszka 250 g gotowej pulpy z mango, koktajlu owocowego lub innych ulubionych owoców*
- 1,5 szklanki wody**
- 2 szklanki mleka (zwykłego lub kokosowego - urozmaici smak deseru)
- 2 opakowania żelatyny (14 g)
- 200 g cukru (opcjonalnie, jeśli wolicie mniej słodkie desery, dodajcie mniej - owoce z puszki również będą słodkie)
- 1/4 szklanki lodowatej wody do rozpuszczenia żelatyny (na warstwę owocową)
- 1/4 szklanki lodowatej wody do rozpuszczenia żelatyny (na warstwę mleczną)
*Owoce (koktajl owocowy) z puszki będą bardziej słodkie, dlatego koniecznie odlejcie z nich syrop przed zagotowaniem. Zmniejszcie też ilość cukru, jeśli przygotowujecie deser z puszkowanymi owocami w syropie. Puszkowane owoce możecie też zastąpić ulubioną domową konfiturą.
** Jeśli wykorzystujecie pulpę z mango, dodajcie tylko 1 szklankę wody.
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie pierwszą warstwę - owocową. Zagotujcie w garnuszku owoce z 1,5 szklanki wody i połową cukru. Wyłączcie, gdy tylko owocowa masa zawrze.
- Rozpuśćcie 1 torebkę żelatyny w 1/4 szklanki bardzo zimnej wody i wlejcie do garnka. Bardzo dokładnie wymieszajcie.
- Przelejcie masę owocową do formy, odczekajcie chwilę, aż przestygnie i wstawcie do lodówki, by stężała do końca.
- W międzyczasie przygotujcie 2 warstwę - mleczną. Podgrzejcie 2 szklanki mleka z drugą połową cukru i mieszajcie, aż cukier całkowicie rozpuści się w mleku.
- Rozpuśćcie 2 torebkę żelatyny w 1/4 szklanki bardzo zimnej wody i dodajcie do mleka z cukrem.
- Wymieszajcie dokładnie i pozostawcie do ostygnięcia, aż osiągnie temperaturę pokojową.
- Sprawdźcie, czy masa owocowa w lodówce stężała. Jeśli jest już sprężysta, wylejcie na nią mieszaninę ostudzonego mleka z żelatyną i schowajcie do lodówki do całkowitego stężenia obu warstw.
- Po kilku godzinach mleczny deser warstwowy z owocami będzie gotowy. Wyjmijcie go z formy i pokrójcie na równe kawałki.
Deser warstwowy z żelatyną - dlaczego warto się nim zajadać?
Mleczny deser warstwowy z owocami polubią przede wszystkim osoby po 50. roku życia. Zawarta w nim żelatyna jest pełna kolagenu. Kolagen to bardzo ważne dla organizmu białko, budulec, który zadziała na was korzystnie w wielu dziedzinach. Jest on znany głównie z tego, że pomaga „naoliwić” i uruchomić na nowo zastałe, obolałe stawy. Działa też przeciwzapalnie. Kolagen jest też istotny dla kości - dzięki niemu szybciej się one regenerują i zrastają po urazach czy złamaniach. Wpływa on pozytywnie nawet na jelita, na których tworzy ochronny film.
Sprzyja on nie tylko samopoczuciu, ale i urodzie. Kolagen uelastycznia skórę, poprawiając jej jędrność i nawilżenie. Odżywia też skutecznie włosy i paznokcie, jednocześnie je wzmacniając. Osoby, które mają łamliwe paznokcie i wypadające włosy, szczególnie powinny pomyśleć o dostarczeniu sobie odpowiedniej ilości kolagenu w codziennych posiłkach. Zrobicie to nie tylko, robiąc desery na żelatynie, ale również pyszne, treściwe zupy i dania jednogarnkowe „na kościach” i chrząstkach, jak na przykład bulion kolagenowy. To w nich jest najwięcej kolagenu, na którym nam zależy.
Komentarze