Tak mnie naszło na konfiturę z pomarańczy, że zrobiłam. Przepis znalazłam w jakiejś książce kucharskiej, ale troszkę zmieniłam go po swojemu i dodałam mniej cukru. W przepisie było kilogram cukru na kilogram pomarańczy i uważam, że to był dobry pomysł, bo z taką ilością cukru konfitura byłaby za słodka, a tak to wyszło w sam raz.
Dodam, że nie ma co ukrywać, że taka domowa konfitura jest najlepsza. Pięknie pachnie i pysznie smakuje. Można podać ją na świeżej chrupiącej bułeczce lub tak po prostu wyjadać łyżeczką wprost ze słoiczka. Bardzo polecam ten przepis, zróbcie koniecznie, a na pewno Wam posmakuje. Zapraszam :)
0 (0 ocen)
Porady
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 słoiczki o pojemności około 120 ml. Pomarańcze należy dokładnie obrać z białych skórek, inaczej konfitura będzie gorzka.
Komentarze