Kolagen doskonale wpływa nie tylko na stawy, ale i na skórę, paznokcie i włosy, wzmacniając zwłaszcza te łamliwe. Ponadto ma też wiele innych, równie ważnych funkcji. Jest on budulcem zębów, naczyń krwionośnych i pomaga chronić jelita, tworząc na nich zabezpieczającą warstwę. Zapobiega w ten sposób przenikaniu toksyn w głąb organizmu. Kolagen działa przeciwzapalnie - hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za stany zapalne różnego rodzaju. Jest też ważny dla kości: pomaga im się zrastać i regenerować, a krwi - odpowiednio krzepnąć. Połączcie w kuchni przyjemne z pożytecznym i zróbcie pyszny owocowy deser z jego dodatkiem. 

Jagodowo-kakaowy deser kolagenowy - przepis

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 awokado
  • 6 daktyli
  • 5 kopiastych łyżek świeżych lub mrożonych jagód 
  • 300 ml mleka (najlepiej kokosowego, ale może być też pełnotłuste zwykłe)
  • 3 łyżki kakao lub 30 g czekolady (70% zawartości kakao)
  • 1 łyżka żelatyny w proszku (8 g)
  • 40 ml bardzo zimnej wody (3 niepełne łyżki)
  • garść wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę rozpuśćcie w 40 ml bardzo zimnej wody - im zimniejsza, tym lepsza.
  2. Awokado i daktyle pokrójcie na mniejsze kawałki, czekoladę posiekajcie.
  3. Wszystkie składniki z wyjątkiem żelatyny i zimnej wody zmiksujcie na gładką masę. 
  4. Dolewając powoli żelatynę, wymieszajcie cały deser na gładką konsystencję. 
  5. Przelejcie masę do pucharków lub do formy o niewysokim brzegu.
  6. Włóżcie na kilka godzin do lodówki, by masa stężała. 
  7. Jeśli korzystacie z formy, przed podaniem pokrójcie deser na równe kwadratowe kawałki. 

Inne dania z dużą zawartością kolagenu 

Wiecie już, ile realnie daje nam kolagen. Jak stosować ten składnik? Wcale nie jest powiedziane, że na stawy pomóc wam może tylko napój z żelatyny. Istnieje coś znacznie smaczniejszego niż galaretowata mikstura bez dodatków w szklance. Uzupełnić kolagen możecie w znacznie przyjemniejszy sposób. Co jeść, by dostarczyć sobie kolagen? Jak stosować żelatynę (która zawiera go w mocno skondensowanej formie)?

W sezonie jesienno-zimowym połączcie przyjemne z pożytecznym i jak najczęściej róbcie buliony na kościach i chrząstkach do zup i dań jednogarnkowych. Taki bulion kolagenowy, nie dość, że będzie rozgrzewał i odżywiał, zadba też o wasze stawy i przemarznięte, zastałe kości. Inną klasyczną propozycją są mięsne galarety. Taką galaretą możecie też zalać warzywa i uzyskać np. apetyczne szparagowe nóżki w galarecie. Jeśli galarety z mięsną wkładką czy kurze łapki nie są dla was zbyt apetyczne, tak samo możecie postąpić z każdym innym warzywem.

Żelatyna daje też wiele możliwości w deserach - zrobicie na niej nie tylko galaretkę, ale i np. musy owocowe, mleczne pianki i inne słodkie rarytasy - wcale nie jest powiedziane, że jadłospis z dużą ilością kolagenu musi być tłusty i niesmaczny.