W mojej rodzinie w czasie karnawału smażyło się głównie pączki z domową konfiturą różaną i oponki serowe, do faworków podchodziliśmy "jak do jeża". Wypróbowaliśmy wiele przepisów, ale zawsze wychodziły albo zbyt miękkie, gumowate albo najpierw wręcz łamały się w palcach, a potem szybko traciły kruchość i twardniały. Jednak smak domowych faworków to jest coś, czego zawsze mi brakowało na naszym stole, zaczęłam więc testować różne nowe receptury, aż wreszcie trafiłam na tę najlepszą. Faworki udały się idealnie lekkie, rozpływały się w ustach i pozostawały turbokruche przez wiele dni po usmażeniu. Dzięki temu mogę z wyprzedzeniem przygotować większą porcję i mam gwarancję, że ciastka dotrwają do wizyty rodziny świeże oraz przepyszne.  

Jak zrobić faworki, żeby były kruche i delikatne?

W większości przepisów na faworki znajdziecie zalecenie, żeby ciasto po wyrobieniu tłuc z całej siły wałkiem, na następnie wyrabiać dalej i tak kilkanaście razy lub trzykrotnie przepuścić masę przez maszynkę do mięsa. Obie te techniki wpływają na odpowiednie napowietrzenie ciasta, ale są dość pracochłonne. Szukając prostszego sposobu, odkryłam patent składania "na kopertę" i powiem wam, że dla mnie ta mniej wysiłkowa metoda sprawdziła się znakomicie. Chodzi o to, żeby masę po rozwałkowaniu w kształt prostokąta składać do środka za rogi jak kopertę, a następnie znów wałkować i tak kilka razy. Ciasto na faworki dzięki temu "listkuje", jest mięciutkie i plastyczne oraz "łapie" wystarczająco dużo powietrza i ciacha pięknie rosną na patelni. 

Do ciasta na domowe faworki nie zapomnijcie dodać łyżki stołowej octu spirytusowego lub po prostu spirytusu czy wódki. Ta maleńka ilość alkoholu w masie sprawi, że ciastka nie będą pić tłuszczu w czasie smażenia, i w rezultacie będą idealnie chrupiące oraz delikatne w smaku. 

Cieniutkie ciasto pod faworki to jeden z kluczowych warunków do tego, by karnawałowe przysmaki wyszły turbokruche. Masa po ostatnim rozwałkowaniu powinna być cienka jak pergamin i prawie przezroczysta. 

Faworki z mascarpone - przepis

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 5 żółtek dużych jaj rozmiar L (jeśli macie tylko małe, dajcie 6)
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10%
  • 350 g mąki pszennej tortowej typ 450 (plus dodatkowo ok. 1/2 szklanki do podsypywania)
  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo: cukier puder do posypania ciepłych faworków. 

Sposób przygotowania:

  1. Serek mascarpone zmiksujcie z żółtkami, cukrem pudrem, smalcem oraz solą;
  2. Dodajcie ocet i porcjami dosypujcie przesianą mąkę;
  3. Zagniećcie ciasto. Trzeba je wyrabiać tak długo, aż stanie się elastyczne. Możecie podsypywać je mąką, jeśli będzie zbyt tłuste, żeby dało się zagniatać;
  4. Wyrobione ciasto rozwałkujcie na blacie w kształt prostokąta;
  5. Następnie złapcie za rogi i złóżcie je do środka w kształt koperty;
  6. Rozwałkujcie ciasto jeszcze raz i ponownie składajcie je za rogi na kopertę - czynność powtórzcie przynajmniej kilka razy. Po ostatnim razie zagniećcie ciasto ponownie w kulę;
  7. Kulę ciasta zabezpieczcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut, żeby się porządnie schłodziło;
  8. Po tym czasie wyjmijcie ciasto na blat, podzielcie na 4 równe części;
  9. 3 części przykryjcie czystą ściereczką, żeby nie wyschły, a czwartą rozwałkujcie bardzo cienko na blacie;
  10. Z rozwałkowanego ciasta wykrawajcie paski o szerokości ok. 2-3 cm i długości ok. 15-20 cm;
  11. Na środku każdego paska zróbcie nacięcie ostrym nożem (na ok. 2 cm);
  12. Przewleczcie jeden z końców faworka przez nacięcie i odłóżcie gotowe ciastko na podsypany mąką blat. Tak postępujcie z kolejnymi porcjami ciasta;
  13. Rozgrzejcie tłuszcz w głębokiej patelni lub rondlu do temperatury ok. 180 stopni C. Jeśli nie macie termometra cukierniczego, możecie po prostu wrzucić na próbę kawałek ciasta – jeśli szybko wypływa na wierzch i się rumieni, to znaczy, że temperatura jest  już odpowiednia; 
  14. Faworki smażcie na rumiano z obydwu stron –  przez ok. 1 minutę na każdą stronę; 
  15. Usmażone faworki odsączcie na ręczniku papierowym;
  16. Domowe faworki z mascarpone podawajcie posypane cukrem pudrem.