W zimie trudno o świeże owoce. Najłatwiej dostępne są jabłka. Zróbcie więc kolejną wersję delikatnej szarlotki. Jeszcze ciepła, rozgrzeje was w mroźne dni i skłoni do jedzenia od razu, bez czekania aż wystygnie. Szarlotkę wg tego przepisu możecie udekorować nie tylko cukrem pudrem. Uznanie znajdzie również miodowa polewa z cynamonem (wystarczy podgrzać lekko oba składniki), słony karmel lub prosty, przejrzysty syrop cukrowy, który przy okazji upiększy i nabłyszczy wierzch ciasta wypieczony na złoto.
Jak zrobić wyjątkowo delikatną szarlotkę?
Jeśli jesteście niedzielnymi cukiernikami i ciasta pieczecie od wielkiego dzwonu, uprośćcie sobie zadanie. Zamiast mąki w przepisie użyjcie 200 g suchej kaszy manny. Szarlotka na kaszy mannie zwykle kojarzy się z prostą szarlotką sypaną. W tej wersji nie wymaga ona nawet podsypywania spodu, środka i wierzchu ciasta. Kaszę manną wymieszajcie po prostu z pozostałymi suchymi składnikami, a następnie połączcie z masą jajeczno-kefirową. Taką mieszanką zalejcie owoce na spodzie blaszki i upieczcie.
Delikatna szarlotka wyjdzie wam również dzięki zawartości kefiru w cieście. Dodatek nabiału (kefiru, płynnego jogurtu czy też maślanki), nie tylko poprawia smak ciasta, ale również pomaga zachować mu wilgotność i świeżość przez dłuższy czas. Zapewnia też ciastu lepszą konsystencję. Dzięki kefirowi lub maślance szarlotka (i wiele innych ciast, w tym niejedno ciasto ucierane) rozpływają się w ustach. Przepis na szarlotkę z kaszą manną i kefirem w pełni odpowiada definicji superdelikatnego ciasta.
Przepis na szarlotkę z kaszą manną i kefirem
Składniki (na niewielką kwadratową formę o boku ok. 20 cm):
- 3 duże jabłka
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka cukru
- 200 g kaszy manny
- 2 jajka
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 50 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Opcjonalnie: cukier puder do oprószenia, syrop cukrowy lub miód do posmarowania gotowego ciasta.
Sposób przygotowania:
- Obierzcie jabłka, wykrójcie gniazda nasienne i pokrójcie je w kostkę.
- Rozpuśćcie na patelni masło i podsmażcie na nim jabłka, starając się mieszać jak najmniej, przez ok. 10 minut.
- W misce wymieszajcie wszystkie suche składniki. W drugiej misce zmiksujcie jajka z kefirem.
- Wlejcie jajeczną masę do suchych składników i dokładnie wymieszajcie.
- Formę wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie do niej podsmażone owoce, zalejcie ciastem.
- Pieczcie w temp. 180 st. C przez ok. 25 minut. Wierzch szarlotki powinien się zezłocić.
- Po przestudzeniu oprószcie cukrem pudrem, udekorujcie polewą lub syropem cukrowym.
Komentarze