W zimie trudno o świeże owoce. Najłatwiej dostępne są jabłka. Zróbcie więc kolejną wersję delikatnej szarlotki. Jeszcze ciepła, rozgrzeje was w mroźne dni i skłoni do jedzenia od razu, bez czekania aż wystygnie. Szarlotkę wg tego przepisu możecie udekorować nie tylko cukrem pudrem. Uznanie znajdzie również miodowa polewa z cynamonem (wystarczy podgrzać lekko oba składniki), słony karmel lub prosty, przejrzysty syrop cukrowy, który przy okazji upiększy i nabłyszczy wierzch ciasta wypieczony na złoto. 

Jak zrobić wyjątkowo delikatną szarlotkę? 

Jeśli jesteście niedzielnymi cukiernikami i ciasta pieczecie od wielkiego dzwonu, uprośćcie sobie zadanie. Zamiast mąki w przepisie użyjcie 200 g suchej kaszy manny. Szarlotka na kaszy mannie zwykle kojarzy się z prostą szarlotką sypaną. W tej wersji nie wymaga ona nawet podsypywania spodu, środka i wierzchu ciasta. Kaszę manną wymieszajcie po prostu z pozostałymi suchymi składnikami, a następnie połączcie z masą jajeczno-kefirową. Taką mieszanką zalejcie owoce na spodzie blaszki i upieczcie.

Delikatna szarlotka wyjdzie wam również dzięki zawartości kefiru w cieście. Dodatek nabiału (kefiru, płynnego jogurtu czy też maślanki), nie tylko poprawia smak ciasta, ale również pomaga zachować mu wilgotność i świeżość przez dłuższy czas. Zapewnia też ciastu lepszą konsystencję. Dzięki kefirowi lub maślance szarlotka (i wiele innych ciast, w tym niejedno ciasto ucierane) rozpływają się w ustach. Przepis na szarlotkę z kaszą manną i kefirem w pełni odpowiada definicji superdelikatnego ciasta. 

Przepis na szarlotkę z kaszą manną i kefirem

Składniki (na niewielką kwadratową formę o boku ok. 20 cm):

  • 3 duże jabłka
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Opcjonalnie: cukier puder do oprószenia, syrop cukrowy lub miód do posmarowania gotowego ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie jabłka, wykrójcie gniazda nasienne i pokrójcie je w kostkę.
  2. Rozpuśćcie na patelni masło i podsmażcie na nim jabłka, starając się mieszać jak najmniej, przez ok. 10 minut. 
  3. W misce wymieszajcie wszystkie suche składniki. W drugiej misce zmiksujcie jajka z kefirem.
  4. Wlejcie jajeczną masę do suchych składników i dokładnie wymieszajcie. 
  5. Formę wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie do niej podsmażone owoce, zalejcie ciastem.
  6. Pieczcie w temp. 180 st. C przez ok. 25 minut. Wierzch szarlotki powinien się zezłocić. 
  7. Po przestudzeniu oprószcie cukrem pudrem, udekorujcie polewą lub syropem cukrowym.