Faworki powinny być na tyle kruche, by zachęcająco chrupać, a jednocześnie na tyle delikatne, by wcinać je bez konieczności popijania. Te włoskie faworki są niezwykle kruche, a jednocześnie maślane. Po wzięciu kęsa rozpływają się w ustach, a dodatkowo pachną wanilią i cytrusami. Postawcie je na własnym stole i świętujcie karnawał we włoskim stylu.
Jak uzyskać doskonałe maślane faworki chiacchere?
Chiacchere to karnawałowy włoski przysmak przygotowywany w różnych regionach Włoch. W każdym włoskie faworki mają nieco inną nazwę, ale chodzi o ten sam typ ciasteczek. W dosłownym tłumaczeniu słowo to oznacza plotki - to ciastka idealne na ploteczki, do kawy czy herbaty. W Lombardii spotkacie je właśnie pod nazwą chiacchiere i lattughe, w Toskanii zamówcie cenci, a w Wenecji Euganejskiej dostaniecie je pod nazwą galani lub gale.
W zależności od regionu różnią się one niektórymi składnikami, ale kilka cech pozostaje wspólnych. Z reguły są to faworki z piekarnika, są bardziej chrupiące, a zarazem cieńsze niż nasze, i przepięknie pachną cytrusami. Mają też inny kształt - to dość płaskie prostokąty z bąbelkami i 1-2 nacięciami. Nasze są bardziej „zakręcone” i mają „supełek”. Tu nic nie trzeba przewlekać.
Ciasto na włoskie faworki pieczone w piekarniku trzeba bardzo cienko rozwałkować - na grubość ok. 2 mm. Pomoże w tym ktoś z „parą w rękach” (doświadczone gospodynie sobie poradzą) lub maszynka do makaronu. Jeśli ją macie, koniecznie zróbcie z niej tutaj użytek.
Waniliowe faworki z piekarnika - przepis
Składniki:
- 300 g mąki do pizzy (typ 00) lub mąki tortowej typu 450
- 70 g masła
- 80 g cukru
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka alkoholu (limoncello, rumu lub amaretto) - można zastąpić sokiem pomarańczowym
- skórka z 1 pomarańczy
- skórka z 1 cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 szczypta soli
Dodatkowo: cukier puder do posypania faworków.
Sposób przygotowania:
- Pokrójcie masło na kawałki i przełóżcie do rondelka. Rozpuśćcie i wystudźcie.
- Do miski robota kuchennego wsypcie przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszajcie.
- W mące zróbcie dołeczek, wlejcie do środka rozkłócone jajka oraz startą skórkę z cytrusów.
- Wlejcie wybrany alkohol i rozpuszczone, wystudzone masło.
- Wyróbcie ciasto na jednolitą, gładką masę. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nie może być twarde.
- Uformujcie z ciasta kulę, owińcie folią spożywczą i odłóżcie na ok. 30 minut w temp. pokojowej, by składniki się związały, a gluten zaczął pracować.
- Podsypcie stolnicę lub blat mąką. Rozwałkujcie ciasto na grubość ok. 2, maksymalnie 3 mm.
- Z ciasta radełkiem lub nożem wykrójcie prostokąty o wymiarach ok. 8 x 15 cm. Wewnątrz każdego prostokąta zróbcie w 2 miejscach nacięcia.
- Przełóżcie ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczcie na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180 st. C przez ok. 8-12 minut do złotego koloru.
- Wystudźcie i posypcie cukrem pudrem.
Komentarze