Konfitura Różana

5 (148 ocen)

Prawdziwy skarb w spiżarni :)

Składniki:

  • ( na 3 małe słoiczki po 150g każdy )

    250 g płatków róży cukrowej

    1l wody

    300 g cukru (zwykłego lub nierafinowanego)

    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura różana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki róż dokładnie oczyszczamy. W razie gdy białe końce płatków są gorzkie, należy je poodcinać. Płatki wrzucamy do gotującej się wody. Po 5 minutach płatki wyciągamy z wody łyżką cedzakową i przekładamy je do miski. Do gotującej się różanej wody dodajemy cukier. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż woda zgęstnieje i będzie miała konsystencję syropu. Do syropu dodajemy sparzone płatki róż. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, często mieszając. Odstawiamy konfiturę do wystudzenia. Ponownie zagotowujemy, dodając sok z cytryny, jest on bardzo ważnym dodatkiem, nie tylko podkreśla smak konfitury, ale także wydobywa z płatków piękny kolor. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy.

Porady

Przepis pochodzi ze strony : http://pinkcake.blox.pl/2013/07/Konfitura-z-platkow-rozy-tarte-platki-rozy-cukier.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować