Konfitura różana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki róż dokładnie oczyszczamy. W razie gdy białe końce płatków są gorzkie, należy je poodcinać. Płatki wrzucamy do gotującej się wody. Po 5 minutach płatki wyciągamy z wody łyżką cedzakową i przekładamy je do miski. Do gotującej się różanej wody dodajemy cukier. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż woda zgęstnieje i będzie miała konsystencję syropu. Do syropu dodajemy sparzone płatki róż. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, często mieszając. Odstawiamy konfiturę do wystudzenia. Ponownie zagotowujemy, dodając sok z cytryny, jest on bardzo ważnym dodatkiem, nie tylko podkreśla smak konfitury, ale także wydobywa z płatków piękny kolor. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy.
Porady
Przepis pochodzi ze strony : http://pinkcake.blox.pl/2013/07/Konfitura-z-platkow-rozy-tarte-platki-rozy-cukier.html
Komentarze