Biała kiełbasa to dodatek, bez którego ani żurek, ani barszcz biały nie istnieją. Będzie ona jednak świetna również w innej wersji - w żurku, ale jako treściwe 2. danie - w aksamitnym, wyrazistym sosie, który uchroni ją przed wyschnięciem. Wystarczą 2 proste i niedrogie dodatki, by przerobić żurek na niebanalną potrawę. Aby wszystko się udało, zadbajcie o poprawne wyparzenie białej surowej kiełbasy - by nie stała się gumowatym, trudnym do przełknięcia wiórem. 

Jak parzyć białą kiełbasę, by nie była sucha? 

Podczas parzenia białej kiełbasy ucieka z niej woda, tłuszcz i, chcąc nie chcąc, smak. Aby zmniejszyć straty, parzcie ją z głową. Zagotujcie wodę i przestudźcie ją do temp. 75-80 C. W temperaturze pokojowej (ok. 21 st. C) zajmie to ok. 6-8 minut.

Włóżcie kiełbasę do takiej wody, przykryjcie pokrywką i parzcie, aż kiełbasa zrobi się jasnoszara. Po wbiciu termometru do żywności, mięso powinno osiągnąć temp. 68 st. C. To graniczna temperatura, po przekroczeniu której kiełbasa zaczyna tracić soczystość i smak. Po włożeniu zimnej kiełbasy do ciepłej wody, temperatura wody może spaść o kilka stopni, dlatego tuż po włożeniu mięsa, kiełbasę w wodzie możecie na małym ogniu podgrzać, a następnie znów zestawić z ognia. Parzenie w tej opcji może zająć od 15 do 30 minut, w zależności od grubości i wielkości kiełbasy. 

Możecie też włożyć kiełbasę do zimnej wody i podgrzewać ją stopniowo, aż woda osiągnie temp. 80-90 st. C. Woda nie może się zagotować. Jeśli nie macie termometru do żywności (a tutaj naprawdę się przydaje), włóżcie kiełbasę do wrzątku i parzcie pod przykrywką przez ok. 20 minut (oczywiście przy wyłączonym palniku).

Biała kiełbasa w żurku, ale nie z garnka

Gdy mamy już wyparzoną poprawnie kiełbasę, trzeba podkręcić jej smak i dodać wilgotności. Połączenie żurku z musztardą w postaci łatwego sosu zapewni jedno i drugie. Wyparzoną kiełbasę wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko olejem, na warstwę pokrojonej surowej cebuli, z pieczarkami lub bez. Zalewamy sosem i do piekarnika.

To danie w sam raz na Poniedziałek Wielkanocny. Robi się je błyskawicznie - nie będziecie więc stać w kuchni przez pół dnia, odpoczniecie z rodziną, a przy okazji zjecie coś pysznego. Do białej kiełbasy zapiekanej w żurku z cebulą i pieczarkami pasuje białe pieczywo, kasza gryczana palona, pęczak, opiekane ziemniaki lub po prostu purée ziemniaczane przybrane zieleniną. 

Biała kiełbasa zapiekana w żurku - przepis

Składniki:

  • 4 białe parzone kiełbasy
  • 500 ml żurku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • pieprz do smaku

Dodatkowo: olej do wysmarowania naczynia, posiekana natka pietruszki do podania oraz opcjonalnie (można pominąć): 500 g pieczarek.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrójcie w piórka, pieczarki posiekajcie w plastry lub w ćwiartki, mniejsze w połówki.  
  2. Ponacinajcie kiełbaski z 1. strony. Przygotujcie sos: wymieszajcie żurek z musztardą. 
  3. Nasmarujcie naczynie żaroodporne olejem. Przełóżcie do środka grzyby i cebulę, popieprzcie i wymieszajcie. 
  4. Na warzywach rozłóżcie kiełbasę i zalejcie sosem żurkowo-musztardowym.
  5. Pieczcie w temp. 200 st. C przez ok. 35-40 minut. 

Podawajcie z posiekaną natką pietruszki.