Tym razem, zamiast przygotowywać klasyczne schabowe, skorzystajcie z receptury, która sprawi, że już przy pierwszym kęsie wasze kubki smakowe oszaleją. Zamiast smażyć mięso – upieczcie je pod aromatyczną pierzynką śmietanowo-cebulową. Najprościej przygotujecie ją na bazie zupy w proszku, a także prażonej cebulki i ulubionego żółtego sera.

Kotlety schabowe pod pierzynką - jakie mięso wybrać?

Na kotlety schabowe pod pierzynką sprawdzi się zarówno schab wieprzowy, jak i mięso z łopatki. Zawsze wybierajcie mięso od sprawdzonego dostawcy lub rzeźnika, który oferuje świeże i wysokiej jakości produkty. Świeże mięso ma soczystą, różowatą barwę i jest lekko wilgotne, a tłuszcz znajdujący się na krawędziach powinien mieć ładny, biały kolor. Jakość mięsa ma ogromne znaczenie dla smaku i konsystencji kotletów, dlatego nie warto na nim oszczędzać.

Kotlety schabowe pod pierzynką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 8 niedużych plastrów schabu
  • 1 duże opakowanie kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku
  • 1 łyżka sosu pieczeniowego ciemnego w proszku
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 8 plastrów sera (np. provolone)
  • 1 szklanka prażonej cebulki

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw ułóżcie kotlety w naczyniu wysmarowanym tłuszczem;
  2. Do śmietany dodajcie zupę w proszku, 1 łyżkę tymianku oraz sos w proszku;
  3. Całość dokładnie wymieszajcie i posmarujcie masą kotlety;
  4. Wstawcie naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut;
  5. Później wyjmijcie kotlety z piekarnika i równomiernie rozłóżcie na nich plastry sera;
  6. Zapiekajcie mięso przez kolejne 15 minut;
  7. Wierzch kotletów obsypcie prażoną cebulką i tymiankiem. Wstawcie do piekarnika jeszcze na 5 minut;
  8. Na koniec wyłączcie piekarnik, uchylcie drzwiczki i zostawcie mięso jeszcze na 10 minut.

Jak zrobić miękkie kotlety schabowe?

Jeśli wasze kotlety schabowe wychodzą twarde, koniecznie musicie następnym razem wypróbować babciną metodę, która sprawi, że mięso będzie rozpływać się w ustach. Zazwyczaj kotlety są niesmaczne ze względu na mięso, jakie wybieramy do smażenia. Schab, w którym widoczne są żyłki, chrząstki i inne zgrubienia, po usmażeniu jest twardy.

Wystarczy więc, że przed położeniem go na patelnię, odkroicie z mięsa wszystkie te niepożądane części. Pamiętajcie również, żeby kotlety schabowe rozbijać na dość cienkie plastry – dzięki temu unikniecie długiego smażenia, które mogłoby niekorzystnie wpłynąć na soczystość mięsa. Musicie również zadbać o równomierne rozbicie kotletów, tylko wtedy wyjdą naprawdę smaczne i miękkie.