Część tego warzywa możecie odkroić i zetrzeć na surówkę na następny dzień, do zupełnie innego dania lub do sosu (do placków) i w zamian dodać więcej cebuli (startej). Z białej rzodkwi wyjdą genialne placki, ale trzeba wiedzieć, jak z nią postępować. Jest ona pikantnym, bardzo soczystym warzywem. Jeśli nie przepadacie za nią na świeżo, w surówce, na pewno spodoba wam się w wersji smażonej, z żółtym serem. Podobne danie zrobicie też z białej lub czarnej rzepy i z selera korzeniowego. Mają podobną konsystencję do rzodkwi i na pewno wam wyjdą. Do placków z selera możecie dodać mniej mąki - jest mniej wodnisty niż rzodkiew czy rzepka. 

Jak zrobić placki z białej rzodkwi?

Placki z białej rzodkwi zrobicie w praktycznie ten sam sposób, co placki ziemniaczane. Rzodkiew jest zdecydowanie bardziej soczysta niż mączyste ziemniaki, dlatego wymaga pewnych niewielkich zmian w przepisie. Podobnie jak przy ziemniakach, trzeba odlać z nich wodę, ale oprócz tego, gdy nadmiar soku spłynie, należy ponownie odcisnąć starte warzywo. Po starciu rzodkwi lekko ją posólcie - sól wyprowadzi nadmiar soku z warzywa.

Zbyt wodnista rzodkiew sprawi, że placki nie będą chrupiące - będą miękkie, a takich nie chcemy. Nadmiar ewentualnego płynu wchłonie mąka (dodajemy jej więcej niż do placków ziemniaczanych), a masę oprócz jajka pomoże scalić ser żółty. Dodatkowo starty ser sprawi, że placki będą jeszcze smaczniejsze. 

Nie bójcie się i kupcie dużą rzodkiew (nawet do 1 kg - to tylko kilka złotych). Po obraniu, starciu i odciśnięciu warzywa uzyskacie sporo soku z rzodkwi, który również waży swoje. Możecie go po prostu wypić - świeżo wyciśnięty jest najlepszy. Aby był smaczniejszy i słodszy, połączcie go z sokiem z jabłek - będzie do rzodkwi pasować. 

Przepis na placki z białej rzodkwi

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew (ok. 800 g - 1 kg)
  • 6-7 łyżek mąki pszennej
  • 30 g startego żółtego sera 
  • 1 jajko 
  • 1 średnia cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Dodatkowo: kilka łyżek oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie i obierzcie cienko rzodkiew. Zetrzyjcie na średnich oczkach tarki i odciśnijcie z nadmiaru soku. 
  2. Przełóżcie na sitko, dodajcie szczyptę soli, wymieszajcie i pozostawcie na parę minut. Po upływie tego czasu ponownie odciśnijcie wiórki i przełóżcie startą rzodkiew do miski. 
  3. Posiekajcie cebulę w kostkę i dodajcie do rzodkwi.
  4. Następnie wbijcie jajko, dodajcie mąkę i wiórki sera. Wymieszajcie łyżką. Jeśli ciasto jest jeszcze zbyt płynne, dodajcie jeszcze trochę mąki - na wyczucie.
  5. Doprawcie masę solą i pieprzem. 
  6. Wlejcie olej na patelnię. Powinien zakrywać dno. Na rozgrzany tłuszcz nakładajcie łyżką porcje ciasta jak na placki ziemniaczane - lekko spłaszczając. Im cieńsze placki, tym lepiej będą chrupać. Smażcie na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. 
  7. Odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Placki podawajcie z sosem czosnkowym, koperkowym, tzatziki lub z jogurtem wymieszanym z majonezem.