Surowa biała kiełbasa nadaje się nie tylko do smażenia i pieczenia, ale również do przerabiania. Po przyprawieniu mięso staje się u mnie pysznym farszem na pierogi czy do pyz. Łatwo też zamieniam je w soczyste pulpety. Po podduszeniu w sosie biała kiełbasa będzie przyjemnie mięciutka i wilgotna - taka, jakiej wielu nie zna. Pulpety z białej kiełbasy będą same rozpadać się pod widelcem i rozpływać w ustach. Pulpeciki tego typu podaję nie tylko na święta, ale też na co dzień. Pasują na 2. danie, z sosem, ale też jako dodatek do żurku, zupy chrzanowej lub barszczu białego. Wtedy po prostu podgotowuję je w zupie. Do pulpetów z białej kiełbasy na co dzień dodaję sos koperkowy, cebulowy, pomidorowy, kaparowy lub musztardowy.

Jak zrobić pulpety z białej kiełbasy?

Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowo-chrzanowym są bardzo proste. Po prostu wyciskam z osłonki mięso, doprawiam masę łyżką musztardy oraz majerankiem i wyrabiam. Surowa biała kiełbasa jest dość tłusta, dlatego pulpety obsmażam na suchej patelni - podczas smażenia wytopi się z nich nieco tłuszczu i to na nim smażę też cebulę w piórkach. 

Druga część dania to sos - w tym przypadku śmietanowo-chrzanowy i najprostszy na świecie. Po obsmażeniu mięsa z cebulą na patelnię wlewam śmietanę, dodaję chrzan, redukuję, doprawiam solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). I gotowe. 

Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowo-chrzanowym - przepis

Składniki:

  • 3 surowe grube białe kiełbasy
  • 1/2 dużej cebuli
  • 200 g śmietany 18% 
  • 5-6 łyżeczek tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
  • 1 łyżeczka pikantnej musztardy (np. kremskiej lub sarepskiej)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 

Dodatkowo: posiekana natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Przekrójcie kiełbasę na pół i wyciśnij z niej mięso do miski. Dopraw łyżeczką musztardy i majerankiem, następnie wyrób masę jak na kotlety mielone. 
  2. Pokrójcie cebulę w piórka.
  3. Z gotowej masy uformujcie pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Podprażcie pulpety na suchej patelni, na średnim ogniu - pod przykryciem.
  4. Gdy spód się zarumieni, obróćcie mięso na 2. stronę i wrzućcie na patelnię cebulę - zwróćcie uwagę, by znalazła się bezpośrednio na patelni, nie na mięsie. 
  5. Przykryjcie patelnię i duście do zrumienienia cebuli i pulpecików w całości. 
  6. Wlejcie na patelnię śmietanę, dodajcie chrzan i 1/2 szklanki wody. Doprawcie solą, pieprzem, wymieszajcie i duście pod przykrywką przez ok. 5 minut. 
  7. Zwiększcie moc palnika - sos powinien się zredukować i zgęstnieć. Gdy będzie już gęsty, spróbujcie go i ewentualnie doprawcie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Pulpety z białej kiełbasy podawajcie z ulubioną surówką lub kiszonymi ogórkami i ziemniakami (opiekanymi lub purée), posypane natką pietruszki.