Surowa biała kiełbasa nadaje się nie tylko do smażenia i pieczenia, ale również do przerabiania. Po przyprawieniu mięso staje się u mnie pysznym farszem na pierogi czy do pyz. Łatwo też zamieniam je w soczyste pulpety. Po podduszeniu w sosie biała kiełbasa będzie przyjemnie mięciutka i wilgotna - taka, jakiej wielu nie zna. Pulpety z białej kiełbasy będą same rozpadać się pod widelcem i rozpływać w ustach. Pulpeciki tego typu podaję nie tylko na święta, ale też na co dzień. Pasują na 2. danie, z sosem, ale też jako dodatek do żurku, zupy chrzanowej lub barszczu białego. Wtedy po prostu podgotowuję je w zupie. Do pulpetów z białej kiełbasy na co dzień dodaję sos koperkowy, cebulowy, pomidorowy, kaparowy lub musztardowy.
Jak zrobić pulpety z białej kiełbasy?
Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowo-chrzanowym są bardzo proste. Po prostu wyciskam z osłonki mięso, doprawiam masę łyżką musztardy oraz majerankiem i wyrabiam. Surowa biała kiełbasa jest dość tłusta, dlatego pulpety obsmażam na suchej patelni - podczas smażenia wytopi się z nich nieco tłuszczu i to na nim smażę też cebulę w piórkach.
Druga część dania to sos - w tym przypadku śmietanowo-chrzanowy i najprostszy na świecie. Po obsmażeniu mięsa z cebulą na patelnię wlewam śmietanę, dodaję chrzan, redukuję, doprawiam solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). I gotowe.
Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowo-chrzanowym - przepis
Składniki:
- 3 surowe grube białe kiełbasy
- 1/2 dużej cebuli
- 200 g śmietany 18%
- 5-6 łyżeczek tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
- 1 łyżeczka pikantnej musztardy (np. kremskiej lub sarepskiej)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo: posiekana natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Przekrójcie kiełbasę na pół i wyciśnij z niej mięso do miski. Dopraw łyżeczką musztardy i majerankiem, następnie wyrób masę jak na kotlety mielone.
- Pokrójcie cebulę w piórka.
- Z gotowej masy uformujcie pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Podprażcie pulpety na suchej patelni, na średnim ogniu - pod przykryciem.
- Gdy spód się zarumieni, obróćcie mięso na 2. stronę i wrzućcie na patelnię cebulę - zwróćcie uwagę, by znalazła się bezpośrednio na patelni, nie na mięsie.
- Przykryjcie patelnię i duście do zrumienienia cebuli i pulpecików w całości.
- Wlejcie na patelnię śmietanę, dodajcie chrzan i 1/2 szklanki wody. Doprawcie solą, pieprzem, wymieszajcie i duście pod przykrywką przez ok. 5 minut.
- Zwiększcie moc palnika - sos powinien się zredukować i zgęstnieć. Gdy będzie już gęsty, spróbujcie go i ewentualnie doprawcie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pulpety z białej kiełbasy podawajcie z ulubioną surówką lub kiszonymi ogórkami i ziemniakami (opiekanymi lub purée), posypane natką pietruszki.
Komentarze