Najlepsza zupa porowa jaką miałam okazję gościć na swoim języku. Gładka, kremowa, o doskonałym przewodnim smaku wędzonki, wzbogacona ostrą papryką i chrupkimi grzankami. Kulinarne niebo!
Dla 8 osób
Składniki:
-0,5 kg żeberek wędzonych
-0,5 kg boczku wędzonego
-1,5-2 litry wody
-1 marchewka
-1/4 selera
-2 pietruszki
-4 pory
-1 cebula
-1 duży ziemniak
-250 ml śmietanki 12 %
-sól i pieprz do smaku
Zupa porowa na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, selera i pietruszki umyć i obrać.
Obrane warzywa, żeberka i boczek zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godz..
2.Po tym czasie wyjąć z wywaru mięso i marchewkę i odłożyć na talerz.
Ziemniaka obrać i pociąż w plasterki.
Cebulę i białe i jasnozielone części porów posiekać drobno.
Posiekane warzywa smażyć ok 3-4 minuty na niewielkiej ilości oleju.
Dodać je do wywaru i gotować ok 15 min na małym ogniu.
3.Odstaw zupę by ostygła i zmiksuj partiami w blenderze (ok 2 min każdą partię) dodając śmietankę.
Jeżeli chcesz zupę jeść od razu zmiksuj ją blenderem ręcznym (plastikowy/szklany może pęknąć od gorąca), wymieszaj śmietanę z odrobiną zupy i dopiero dodaj (dzięki temu się nie zważy).
Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z domowymi grzankami, posiekanym salami i ostrą papryką.
Komentarze