Krupnik na wędzonce

  • wyświetlono: 4360 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszna, gęsta i sycąca zupa. Najlepszy krupnik na świecie ;)

portret

Składniki

ok. 70 dag wędzonych żeberek
15-20 dag włoszczyzny mrożonej (paski)
40 dag ziemniaków
6-7 dag kaszy jęczmiennej wiejskiej
2 liście laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
zielona pietruszka
koperek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Krupnik na wędzonce

  • 1. Żeberka zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut. Żeberka wyjmujemy i studzimy.
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
    Do gotującego się wywaru wkładamy włoszczyznę, kiedy ponownie się zagotuje, wsypujemy kaszę. Gotujemy 5 minut i wkładamy ziemniaki. Gotujemy razem 20 minut.
  • 3. Z żeberek wyjmujemy kości, mięso kroimy w niedużą kostkę i wkładamy do zupy. Mieszamy. Przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą (ostrożnie, bo wędzonka na ogół jest słona). Zupę podajemy posypaną posiekanym koperkiem i zieloną pietruszką.

Porady

Zupę można zabielić słodką śmietanką lub niesłodzonym mlekiem skondensowanym.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać nieco wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kasza jęczmiennakrupnikwędzonkażeberka wędzone
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa porowa na wędzonce

Dodane przez: PolskaGotuje

Zupa porowa na wędzonce

Najlepsza zupa porowa jaką miałam...

Kapuśniak na wędzonce

Dodane przez: Ola1984

Kapuśniak na wędzonce

Pyszna, rozgrzewająca zupa, którą...

Krupnik

Dodane przez: mama3

Krupnik na kościach schabowych

Zupy stanowią bardzo ważny element...

Kremowa kartoflanka na wędzonce

Dodane przez: aleksandra.główka

Kremowa kartoflanka na wędzonce

Wbrew pozorom jest lekka i aksamitna....

image-1bavg2b

Dodane przez: monika016

Grochówka na wędzonce

Kolejna z zup tradycyjnie serwowanych...

Krupnik na żeberkach

Dodane przez: Iwona75

Krupnik na żeberkach

Pożywna zupa, gotowana na żeberkach....