Krupnik na wędzonce

4.5 (177 ocen)

Pyszna, gęsta i sycąca zupa. Najlepszy krupnik na świecie ;)

Składniki:

  • ok. 70 dag wędzonych żeberek
    15-20 dag włoszczyzny mrożonej (paski)
    40 dag ziemniaków
    6-7 dag kaszy jęczmiennej wiejskiej
    2 liście laurowe
    7 ziarenek ziela angielskiego
    sól, pieprz
    zielona pietruszka
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut. Żeberka wyjmujemy i studzimy.
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
    Do gotującego się wywaru wkładamy włoszczyznę, kiedy ponownie się zagotuje, wsypujemy kaszę. Gotujemy 5 minut i wkładamy ziemniaki. Gotujemy razem 20 minut.
  • 3. Z żeberek wyjmujemy kości, mięso kroimy w niedużą kostkę i wkładamy do zupy. Mieszamy. Przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą (ostrożnie, bo wędzonka na ogół jest słona). Zupę podajemy posypaną posiekanym koperkiem i zieloną pietruszką.

Porady

Zupę można zabielić słodką śmietanką lub niesłodzonym mlekiem skondensowanym. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać nieco wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Wędzonka Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować