Pyszna, gęsta i sycąca zupa. Najlepszy krupnik na świecie ;)
Składniki:
ok. 70 dag wędzonych żeberek
15-20 dag włoszczyzny mrożonej (paski)
40 dag ziemniaków
6-7 dag kaszy jęczmiennej wiejskiej
2 liście laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
zielona pietruszka
koperek
Krupnik na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut. Żeberka wyjmujemy i studzimy.
2.Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Do gotującego się wywaru wkładamy włoszczyznę, kiedy ponownie się zagotuje, wsypujemy kaszę. Gotujemy 5 minut i wkładamy ziemniaki. Gotujemy razem 20 minut.
3.Z żeberek wyjmujemy kości, mięso kroimy w niedużą kostkę i wkładamy do zupy. Mieszamy. Przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą (ostrożnie, bo wędzonka na ogół jest słona). Zupę podajemy posypaną posiekanym koperkiem i zieloną pietruszką.
Porady
Zupę można zabielić słodką śmietanką lub niesłodzonym mlekiem skondensowanym.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać nieco wody.
Komentarze