Zupa cebulowa z grzanką serową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Ciekawy sposób na zaskoczenie gości. Smaczna zupa cebulowa gotowana na białym winie z chrupiącą serową grzanką tworzą idealne pierwsze danie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 dużych cebul
    1 litr bulionu warzywnego
    pół szklanki białego wytrawnego wina
    łyżka masła
    łyżka mąki pszennej
    tymianek
    sól
    pieprz czarny
    bagietka
    100 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Grzanki

Zupa cebulowa z grzanką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i rumienimy w rondlu na maśle, następnie oprószamy mąką i rozprowadzamy winem. Gotujemy aż do wyparowania płynu, następnie dolewamy bulion i gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy zupę do wystygnięcia, a w międzyczasie wstawiamy kromki bagietki posypane startym serem do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach. Chłodną zupę miksujemy blenderem. Ponownie podgrzewamy zmiksowaną zupę i doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Rozlewamy zupę do miseczek i na wierzch układamy zapieczoną bagietkę.

Porady

Zupę można rozlać do żaroodpornych miseczek i zapiec razem z bagietką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować