Zupa cebulowa z serową grzanką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cebulowa po francusku, na białym winie. Idealnie rozgrzewające jesienne danie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cebula: 1 kilogram
    - masło: 3 łyżki
    - oliwa: 3 łyżki
    - białe wytrawne wino: 1 szklanka
    - bulion drobiowy: 1 litr
    - serek topiony śmietankowy: 100 gramów
    - sól, cukier, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - chleb kromki: 4 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - starty ser żółty: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa z serową grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa cebulowa z grzanką 1. - Cebulę obrać, pokroić w piórka.
    - Rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę i smażyć z odrobiną cukru i solą ciągle mieszając przez 20 minut. Cebula ma być szklista i biała.
    - Wlać wino, zagotować i dolać gorący bulion. Gotować jeszcze 30 minut.
    - Na koniec wrzucić serek topiony i mieszać aż się rozpuści.
    - Doprawić do smaku.
  • 2. - Z kromek chleba wyciąć kółka - przykrywki do naczynek, każdą zrumienić w tosterze i posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku.
    - Przed podaniem wlać gorącą zupę do naczyń, przykryć krążkiem chleba, posypać każdy startym serem żółtym.
    - Zapiekać przez 5 minut w temp 220 st.c.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wytrawne wino Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować