Zupa cebulowa z serową grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę i smażyć z odrobiną cukru i solą ciągle mieszając przez 20 minut. Cebula ma być szklista i biała.
- Wlać wino, zagotować i dolać gorący bulion. Gotować jeszcze 30 minut.
- Na koniec wrzucić serek topiony i mieszać aż się rozpuści.
- Doprawić do smaku.
2.- Z kromek chleba wyciąć kółka - przykrywki do naczynek, każdą zrumienić w tosterze i posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku.
- Przed podaniem wlać gorącą zupę do naczyń, przykryć krążkiem chleba, posypać każdy startym serem żółtym.
- Zapiekać przez 5 minut w temp 220 st.c.
Komentarze