Zupa cebulowa pomidorowa z lekkim pazurem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To nasza druga ulubiona zupa pomidorowa, jest wynikiem smaków które w naszej kuchni dominują. Jest słodko-ostra, mocno pomidorowa, z lekką hiszpańską nutą.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WYWAR:
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler mały: 1 sztuka
    - por: 0.5 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - porcja rosołowa: 1 sztuka
    - natka pietuszki: 1 pęczek
    - sól, pieprz ( do smaku): 1 szczypta
    - lubczyk gałązki: 3 sztuki
    ZUPA:
    - cebula: 5 sztuk
    - ząbki czosnki: 3 sztuki
    - koncentart pomidorowy: 200 gramów
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - papryka mielona ostra: 1 łyżeczka
    - papryka słodka w proszku: 1 łyżeczka
    - kumin: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
    - oregano suszone: 1 łyżka
    - pieprz świeżo mielony: 1 szczypta
    - sól (do smaku): 1 puszka
    - kukurydza konserwowa: 1 sztuka
    - ser kozi twardy (starty): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa pomidorowa z lekkim pazurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładam umytą porcję rosołową, oczyszczoną marchew, pietruszkę, seler, por, pęczek natki i lubczyk. Całość zalewam zimną wodą. Cebule opalam na gazie i dorzucam do garnka. Gotuję, lekko uchyloną zupę na malutkim ogniu ok 2 godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Gdy wywar jest gotowy przecedzam go i odstawiam.
  • 2. Obrana cebulę posiekać w piórka, obsmażyć na oliwie. Dodać obrany i posiekany drobno czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć go żeby się skarmelizował, podlać chochlą wywaru, przelać wszystko do garnka z wywarem, doprawić solą, pieprzem, cukrem, paprykami, kuminem, oregano i na wolnym ogniu podgotować ok. 7-10 minut, tak by cebula nie straciła swej jędrności a smaki się przegryzły.
  • 3. Zupa jest slodka dzięki cebuli i pikantna dzięki czosnkowi i dodanym przyprawom. Ma swój wyrazisty smak. Na koniec wsypuję do zupy przecedzoną kukurydze. Na talerzu każdą porcje posypuję startym kozim serem. Podaje z grzankami z bułki usmażonymi na oliwie z oliwek, posypanymi oregano i startym kozim serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować