To nasza druga ulubiona zupa pomidorowa, jest wynikiem smaków które w naszej kuchni dominują. Jest słodko-ostra, mocno pomidorowa, z lekką hiszpańską nutą.
Zupa cebulowa pomidorowa z lekkim pazurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładam umytą porcję rosołową, oczyszczoną marchew, pietruszkę, seler, por, pęczek natki i lubczyk. Całość zalewam zimną wodą. Cebule opalam na gazie i dorzucam do garnka. Gotuję, lekko uchyloną zupę na malutkim ogniu ok 2 godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Gdy wywar jest gotowy przecedzam go i odstawiam.
2.Obrana cebulę posiekać w piórka, obsmażyć na oliwie. Dodać obrany i posiekany drobno czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć go żeby się skarmelizował, podlać chochlą wywaru, przelać wszystko do garnka z wywarem, doprawić solą, pieprzem, cukrem, paprykami, kuminem, oregano i na wolnym ogniu podgotować ok. 7-10 minut, tak by cebula nie straciła swej jędrności a smaki się przegryzły.
3.Zupa jest slodka dzięki cebuli i pikantna dzięki czosnkowi i dodanym przyprawom. Ma swój wyrazisty smak. Na koniec wsypuję do zupy przecedzoną kukurydze. Na talerzu każdą porcje posypuję startym kozim serem. Podaje z grzankami z bułki usmażonymi na oliwie z oliwek, posypanymi oregano i startym kozim serem.
Komentarze