Zrazy ze śledzia w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo uwielbiam ryby, w każdej postaci. Równie mocno uwielbiam zrazy, więc pomyślałam, dlaczego by nie połączyć tych obu dań? Robię je zawsze na Wigilię, moja rodzina je uwielbia.

  • 30 min

Składniki:

  • świeży filet śledziowy bez ości
    2 cebule
    ogórek kiszony
    papryka (żółta, czerwona)
    sól, pieprze do smaku
    słodka mielona czerwona papryka
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia
    słoik przecieru pomidorowego
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zrazy ze śledzia w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, ogórki i paprykę pokroić w paski. Filet rybny doprawić przyprawami. Na filecie ułożyć pokrojone warzywa.
  • 2. Filet zwinąć jak zraza, spinając wykałaczką. Gotowego zraza rybnego obtoczyć w mące.
  • 3. Rybę smażymy na gorącym oleju, z obu stron, na złoty kolor.
  • 4. W osobnym garnku przygotowujemy sos pomidorowy. Do przecieru dodajemy 2 szklanki wody i doprawiamy do smaku.
  • 5. Sos podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Do garnka z sosem dodajemy usmażone zrazy. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Dodatki według upodobań.

Porady

Zrazy najlepiej smakują na drugi dzień :) Przecier pomidorowy można zastąpić pomidorami z puszki - doda to potrawie oryginalnego wyglądu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować