Zrazy wołowe w sosie paprykowo – pomidorowym

  • wyświetlono: 645 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują również z jakąkolwiek kaszą.

Violetka76
  • 120min

Składniki

Zrazy:
600 g rostbefu wołowego,
100 g boczku,
2 średniej wielkości korniszony,
2 średniej wielkości cebule (użyłam czerwonych),
5 - 6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej),
sól,
pieprz,
majeranek,
olej do smażenia
Sos:
2 czerwone papryki,
2 cebule (użyłam czerwonych),
3 ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 kostki wołowe,
sól,
pieprz,
słodka papryka mielona,
ostra papryka mielona,
majeranek,
ziele angielskie,
liść laurowy,
2 łyżki mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Zrazy wołowe w sosie paprykowo – pomidorowym

  • 1. Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek i ogórki pokroić w paski o długości około 5 cm.
    Na plastrach rostbefu ułożyć boczek, ogórki i cebulę.
    Plastry ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim zrazy z obu stron.
    Przełożyć do garnka i zalać wodą (ma lekko przykryć mięso). Dodać ziele angielskie, liść laurowy i kostki wołowe. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem około godziny, systematycznie dolewając wody w razie potrzeby.
  • 4. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić w drobną kostkę i razem z koncentratem pomidorowym dodać do sosu. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 30 minut.
  • 5. Pod koniec gotowania wyjąć zrazy, a sos zaprawić mąką roztartą w niewielkiej ilości odebranego sosu. Chwilę pogotować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylawołowinadanie świątecznesos paprykowysos pomidorowyzrazywołowina w sosie

Komentarze

Podobne przepisy

Zrazy z ryżem, cebulą i ogórkiem kiszonym w pomidorowym sosie

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Zrazy z ryżem, cebulą i ogórkiem kiszonym...

Polskie zrazy w nowej odsłonie...

Włoskie zrazy wołowe w pomidorach

Dodane przez: PolskaGotuje

Włoskie zrazy wołowe w pomidorach

Oryginalne włoskie zrazy wołowe...

image-1wxg5sy

Dodane przez: natalia2004

Ryba w sosie paprykowo-pomidorowym

Do tego dania możemy użyć ulubionej...

Paprykowe pulpeciki w sosie pomodorowym

Dodane przez: Magster

PAPRYKOWE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

Smaczny obiad dla całej rodziny.

zrazy

Dodane przez: lucyna19

Zrazy wołowe w pełnoziarnistych bułkach

To danie robiłam lata temu na obornę...

Dodane przez: Dorota1967

Zrazy ze śledzia w sosie pomidorowym

Bardzo uwielbiam ryby, w każdej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE