Zrazy po włosku w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Zrazy, czyli po włosku involtini, zawijane z pesto, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Zdecydowanie smaki kojarzące się ze słoneczną Italią. Najlepiej podawać z makaronem wstążki udekorowane świeżymi listkami bazylii.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 8 cienkich sznycli (kotletów) schabowych,
    kulka mozzarelli,
    10 suszonych pomidorów,
    8 łyżeczek zielonego pesto,
    1 cebula,
    1 ząbek czosnku,
    1 puszka krojonych pomidorów,
    0,5 szklanki bulionu (może być z kostki),
    2 łyżeczki ziół prowansalskich,
    sól, pieprz,
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zrazy po włosku w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy sznycel oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. Suszone pomidory drobno posiekać. Mozzarellę osączyć z zalewy i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Można też pokroić w drobną kostkę.
    Kotlety posmarować cienką warstwą pesto, posypać suszonymi pomidorami i startą mozzarellą. Zwinąć ciasno roladki i spiąć wykałaczką.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor (całość około 15 minut).
  • 4. W tym czasie przygotować sos.
    Cebulę i czosnek obrać. Cebule pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na drugiej patelni, rozgrzać 2 łyżki oliwy (może być z zalewy od suszonych pomidorów), zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę razem smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki razem z sokiem i bulion. Gotować około 5 minut. Sos pomidorowy doprawić solą i pieprzem, odrobiną cukru i ziołami prowansalskimi.
    Zrazy przełożyć do sosu, podgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować