Pulpeciki schabowe z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Aby zerwać z rutyną obiadową, postawiłam na mą fantazję i w ten oto sposób wpadałam na pomysł aby połączyć tradycyjny kotlet schabowy z nietypowym nadzieniem w postaci sera, papryki czy pieczarek.

  • 20 min

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych
    30 dag pieczarek
    2 duże cebule
    25 dag twardego sera
    1 czerwona papryka
    2 jajka
    bułka tarta
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia

Pulpeciki schabowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbić, posypać przyprawami. Cebule i paprykę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. To samo uczynić z serem.
  • 2. Cebulę, paprykę ser i pieczarki wymieszać. Posolić i doprawić do smaku.
  • 3. Otrzymany farsz nakładać na rozbite kotlety. Nadziane schabowe zwinąć w kulki.
  • 4. Jajka rozbić, obtoczyć w nich powstałe kuleczki, następnie uczynić to samo w bułce tartej.
  • 5. Obtoczone pulpeciki smażyć w gorącym tłuszczu jak pączki. Nadmiar oleju odsączyć na serwetce papierowej.
  • Pulpeciki schabowe z nadzieniem 6. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Smakują zarówno na zimno jak i na ciepło.

Porady

Dla większej ostrożności, pulpeta można owinąć z brzegu nitką lub przekłuć wykałaczką - zapobiegnie to wypłynięciu farszu podczas smażenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy