• Zapiekanka warzywna z surowym makaronem

    Dodane przez: Smakchwili

  • Zdrowa, sycąca i przede wszystkim pyszna zapiekanka, w sam raz na jesienne popołudnia bądź wieczory

  • Składniki

    - makaron rurki, kolanka lub świderki: 250 gramów
    - pomidor: 2 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - czosnek w ząbkach: 2 ząbki
    - gotowane udko: 0.5 sztuki
    - brokuł małe różyczki: 12 sztuk
    - oliwki: 8 sztuk

    - cebula średnia: 1 sztuka
    - oliwa: 5 łyżek
    - rosół: 1.5 szklanki
    - śmietana 12%: 0.25 szklanki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz: 1 szczypta

    - ser żółty natan i włoszczowski: 10 dekagramów

  • Sposób przygotowania

    1.
    suche składniki zapiekanki - krok 1

    Do żaroodpornego naczynia wsypujemy makaron (nie ugotowany), pokrojoną w paski ok. 1,5 cm długości paprykę, pomidory w grubą kostkę, różyczki brokuła przekrojone na mniejsze, oliwki pokrojone na połówki, obrane mięso z kurczaka bądź pokrojona w kostkę wędlina.

    2.
    sos do zalania suchych składników zapiekanki - krok 2

    W rondelku na oliwie smażymy posoloną cebulę z czosnkiem, gdy cebula się zeszkli zalewamy rosołem (ja dodałam też pokrojoną ugotowaną marchewkę z rosołu), dodajemy bazylię, oregano i pieprz cayenne i gotujemy.

    3.

    Do 1/4 szkl. śmietany wsypujemy mąkę i mieszamy by nie było grudek, potem dolewamy do tej zawartości trochę gotującego się bulionu z cebulą, mieszamy zawartość szklanki i powoli wlewamy do gotującego się bulionu z cebulą i mieszamy. Bulion gotujemy jeszcze ok 2 min. aż zgęstnieje.

    4.
    zalana sosem zawartość żaroodpornego pojemnika - krok 4

    Gotowy sos/zalewa zdejmujemy z ognia i zalewamy zawartość żaroodpornego naczynia, mieszamy wszystko i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp. 180 0 C. Zawartość przemieszać po ok 15 min. bo zalewa nie sięga po makaron na samym wierzchu i może nam się nie ugotować bądź spalić.

    5.
    zapiekanka przykryta serem - krok 5

    Po wskazanym czasie wyciągamy zapiekankę i na wierzchu układamy żółty ser (u mnie ser włoszczowski typu szwajcarskiego a na nim jeszcze po plasterku sera natan - gouda czy mozarella też będzie dobry ) wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekanka jest gotowa gdy ser się roztopi.

    6.
    zapiekanka gotowa - krok 6

    Wyciągamy z piekarnika i nakładamy na talerze duuużą łyżką, polewamy keczupem i delektujemy się smakiem :)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    lato, zima, kuchnia włoska, obiad, wiosna, zapiekanka makaronowa, walentynki, jesień, kolacja we dwoje, imprezy
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Smakchwili

Smakchwili 127

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-10-26T08:15:48+02:00

41 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »