Wiśniowa rewelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, wsypać mąke przesianą z proszkiem. Szybko i delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
2.Wiśnie i rodzynki namoczyć w rumie około 1 godziny.
3.Masa budyniowa: z podanych składników ugotuj budyń, masło utrzyj dodając po łyżce wystudzony budyń
4.Masa czekoladowa z wiśniami i rodzynkami: 1/4 kostki masła rozpuścić z dwoma tabliczkami czekolady (jedna gorzka, jedna mleczna). Dodaj namoczone wiśnie i rodzynki
5.Biszkopt przekroić na połowę, lekko nasączyć ponczem ze słabej herbaty i rumu odlanego z nasączenia wiśni. Dolną część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przełożyć połową masy budyniowej, przykryć drugą połową biszkoptu. Wyłożyć pozostałą część masy budyniowej. Na to rozsmarować przestudzoną masę czekoladową z owocami. Pozostawić w chłodnym miejscu - najlepsze jest na drugi dzień. Rewelacja.
Komentarze