wiśniowa rewelka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Robię na zimę kompoty. Przepis wymyśliłam po to aby wykorzystać wydrelowane wiśnie, które zazwyczaj zostawały po wypiciu kompotu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - mąka tortowa: 0.75 szklanki
    - proszek to pieczenia: 1 łyżeczka
    - dżem z czarnej porzeczki: 1 szklanka
    - mleko: 2.5 szklanki
    - budyń czekoladowy: 90 gramów
    - cukier: 4 łyżki
    - masło albo margaryna: 250 gramów
    - czekolada: 2 sztuki
    - wiśnie wydrelowane: 0.5 litra
    - rodzynki: 10 dekagramów
    - rum: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowa rewelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, wsypać mąke przesianą z proszkiem. Szybko i delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. Wiśnie i rodzynki namoczyć w rumie około 1 godziny.
  • 3. Masa budyniowa: z podanych składników ugotuj budyń, masło utrzyj dodając po łyżce wystudzony budyń
  • 4. Masa czekoladowa z wiśniami i rodzynkami: 1/4 kostki masła rozpuścić z dwoma tabliczkami czekolady (jedna gorzka, jedna mleczna). Dodaj namoczone wiśnie i rodzynki
  • 5. Biszkopt przekroić na połowę, lekko nasączyć ponczem ze słabej herbaty i rumu odlanego z nasączenia wiśni. Dolną część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przełożyć połową masy budyniowej, przykryć drugą połową biszkoptu. Wyłożyć pozostałą część masy budyniowej. Na to rozsmarować przestudzoną masę czekoladową z owocami. Pozostawić w chłodnym miejscu - najlepsze jest na drugi dzień. Rewelacja.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować