Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną

4.5 (164 ocen)

  • Łatwy

Pierogi z niecodziennym farszem

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna 550: 2 szklanki
    - mąka pełnoziarnista: 2 łyżki
    - wrzaca woda: 1 szklanka
    - kasza gryczana prażona: 0.5 szklanki
    - pieczarka (średnie): 6 sztuk
    - marchew (średnia): 1 sztuka
    - suszone grzyby (czubata sproszkowane): 1 łyżka
    - koperek: 2 łyżki
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - sól pieprz do smaku: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw wraz ze sproszkowanymi grzybami (proszek uzyskałam używając rozdrabniacza, ale można do tego celu użyć np. elektrycznego młynka do kawy), doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
  • 2. Mąkę pszenną mieszamy z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej, wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Koperek dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, drobno siekamy i dodajemy do ciasta, energicznie zagniatamy, aby składniki ładnie się nam połączyły (koperek można też dodać do mąki przed wlaniem wody, ale wrzątek nam go mocno "zmaltretuje", dlatego lepiej jest dorzucić go już na końcu). Ciasto rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi.
  • 3. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować