Tort bezglutenowy ze Scooby Doo

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealny dla solenizanta na diecie bezglutenowej

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jaj, 0,5 szklanki maki ziemniaczanej i 2 łyzki, 0,5 szklanki maki kukurydzianej i 2 łyzki, 3/4 szklanki cukru pudru.

    Masa:
    0,5 litra kremówki 36%
    borówki

    Krem na wierzchu:
    3 łyzki maki kukurydzianej, 0,5 litra mleka, 1 łyżeczka masła, 3 łyzeczki cukru, 1 żółtko, 200g masła

    Poncz:
    zaparzona herbata z cytryna i łyzeczka cukru

    dodatki dekoracyjne, postać Scooby Soo wycieta z masy cukrowej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort bezglutenowy ze scooby doo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    ubic białka z cukrem na sztywna pianę, dodać wymieszane żółtka, przesiana mąke i delikatnie wymieszać.
    Wylać do blachy o wymiarach: 28x24cm
    Piec w temp. 180 stopni ok. 35-40 min, sprawdzić patyczkiem
    wyjąc z piekarnika odwrócic do góry dnem i zostawic do ostudzenia.
    Ostudzony przekroic na 3 blaty
  • 2. ubić kremówkę z 3 łyzkami cukru pudru.
    nasączyc balty biszkoptu i nałozyc kremówkę i na to borówki i tak samo na kazdy kolejny blat.
  • 3. zrobić budyń z podanych składników. z 0,5 litra mleka odlać niecała szklanke i wymieszac w niej make kukurydziana i żółtko, a do gotujacego mleka dodac łyzeczke masła i cukier, ugotowac budyc, wystudzic i zmiksowac z masłem.
    Obłozyć wierzch tortu i udekorować.

Porady

Proponuje biszkopt upiec dzień wcześniej będzie smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować