Szarlotka w bezglutenowym wydaniu, na pewno Wam posmakuje bo jest troszkę inna w smaku za sprawa dodatku maki arachidowej :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownicę o śred. 18 cm:
100 g mąki ryżowej
120 g mąki arachidowej
1 żółtko
50 g masła
4 łyżki zimnej wody
50 g cukru lub 60 g ksylitolu
1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
cukier puder
Nadzienie:
3 jabłka średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
1 łyżka soku z cytryny
cynamon
Bezglutenowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą).
Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30 minut.
2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy lub rwiemy resztę zamrożonego ciasta.
Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut grzanie góra dół.
Komentarze