Bezglutenowy Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka w bezglutenowym wydaniu, na pewno Wam posmakuje bo jest troszkę inna w smaku za sprawa dodatku maki arachidowej :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śred. 18 cm:



    100 g mąki ryżowej
    120 g mąki arachidowej
    1 żółtko
    50 g masła
    4 łyżki zimnej wody
    50 g cukru lub 60 g ksylitolu
    1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    cukier puder
    Nadzienie:

    3 jabłka średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
    1 łyżka soku z cytryny
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Bezy

Bezglutenowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą).

    Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30 minut.

    2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem.

    3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.

    4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.

    5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.

    6. Na wierzch ścieramy lub rwiemy resztę zamrożonego ciasta.





    Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut grzanie góra dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Mąka ryżowa Mąka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować