Tartelki cynamonowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

po prostu pyszne.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:


  • - miekkie masło: 20 dekagramów
    - cukier: 20 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - jajka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - jabłka*: 4 sztuki
    - kaonfitura malinowa: 2 łyżki
    - tłuszcz do smarowania blachy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Ciastka

Tartelki cynamonowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto:masło utrzyj mikserem ze szczyptą soli,cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą ,jasnokremową masę.Nie przerywając ucierania kolejno dodawaj po 1 jajku.Do masy maślanej przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • 2. Małe foremki do tarteletek posmaruj cienką warstwą tłuszczu.Jabłka umyj,osusz papierowym ręcznikiem,obierz ze skórki,delikatnie usuń środki z pestkami,miąższ pokrój w plasterki.
  • 3. Przygotowane foremki napełnij do 2/3 wysokości ciastem.Na środku każdej połóż plasterek jabłka,lekko dociśnij.Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.Piecz na złoty kolor około 20-25 minut.
  • 4. Konfiturę przełóż do rondelka,mieszając podgrzewaj 1-2 minuty na małym ogniu,przetrzyj przez sito,umieść w szprycy cukierniczej z końcówką o okrągłym otworze ( smak konfitury możesz wzbogacić dodając 1-2 łyżeczki rumu lub innego mocnego alkoholu.
  • 5. Wystudzone ciastka udekoruj wyciskając na plasterki jabłek niewielkie porcje konfitury.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować