Tartelki cynamonowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto:masło utrzyj mikserem ze szczyptą soli,cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą ,jasnokremową masę.Nie przerywając ucierania kolejno dodawaj po 1 jajku.Do masy maślanej przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
2.Małe foremki do tarteletek posmaruj cienką warstwą tłuszczu.Jabłka umyj,osusz papierowym ręcznikiem,obierz ze skórki,delikatnie usuń środki z pestkami,miąższ pokrój w plasterki.
3.Przygotowane foremki napełnij do 2/3 wysokości ciastem.Na środku każdej połóż plasterek jabłka,lekko dociśnij.Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.Piecz na złoty kolor około 20-25 minut.
4.Konfiturę przełóż do rondelka,mieszając podgrzewaj 1-2 minuty na małym ogniu,przetrzyj przez sito,umieść w szprycy cukierniczej z końcówką o okrągłym otworze ( smak konfitury możesz wzbogacić dodając 1-2 łyżeczki rumu lub innego mocnego alkoholu.
5.Wystudzone ciastka udekoruj wyciskając na plasterki jabłek niewielkie porcje konfitury.
Komentarze