Cynamonowe naleśniki z jabłkami

5 (172 ocen)

Po prostu „niebie w gębie”. Niby zwyczajne naleśniki z jabłkami, ale z dodatkiem nuty cynamonu i bitej śmietany smakują wyjątkowo! Polecam! Idealnie sprawdzają się podane na śniadanie, obiad, czy deser.

Składniki:

  • Patelnia o średnicy 22 cm

    Ciasto na około 8 naleśników
    • 1 szklanka mąki,
    • 2 duże jajka,
    • 2 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 kopiata łyżeczka cynamonu,
    • Olej do smażenia,
    Masa jabłkowa:
    - 1 kg jabłek,
    - 1/4 galaretki cytrynowej
    - Cukier do smaku ( wg uznania)

    Dodatkowo:
    • Bita śmietana do podania,
    • Cynamon do posypania,
    • Melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Cynamonowe naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sypkie składniki 1. Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.

    Gotowe naleśniki przekładamy przygotowaną wcześniej marmoladą z jabłek. Dekorujemy bitą śmietaną. Naleśniki z jabłkami posypujemy cynamonem i podajemy.
  • przygotowana marmolada 2. Jabłka obieramy , trzemy na tarce i smażymy, do momentu jak się „rozgotują” (około 30 minut). Na koniec dodajemy galaretkę i słodzimy do smaku. Dokładnie mieszamy trzymając masę jeszcze na ogniu. Po zdjęciu z ognia jabłkową marmoladę studzimy.
    Przestudzoną przekładamy naleśniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Cynamon Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować