Ślimaczki cynamonowe z jabłkami

4.97 (149 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te szybkie i smaczne ślimaczki przygotowałam dla niespodziewanych gości. Dobrze, że miałam w lodówce świeże ciasto francuskie i jabłka w domu, raz-dwa trzy i mamy pachnące cynamonowe ciastka.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto francuskie świeże - 1 opak. (375 g)
    masło - 30 g
    cynamon - 2 łyżeczki
    jabłka - 4 szt średnie
    cukier - 3,5 łyżki
    cukier puder do obsypania ślimaczków
    mąka - szczypta
Wystaw ocenę:

4.97 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ślimaczki cynamonowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem rozwinąć z papieru.
  • Ślimaczki cynamonowe z jabłkami 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Ślimaczki cynamonowe z jabłkami 3. Cukier wymieszać z cynamonem, masło rozpuścić.
    Ciasto lekko oprószyć mąką.
    Następnie wysypać trochę cukru z cynamonem lekko docisnąć cukier do ciasta.
  • Ślimaczki cynamonowe z jabłkami 4. Dodać do startych jabłek rozpuszczone masło i cukier z cynamonem, dobrze wymieszać.
  • Ślimaczki cynamonowe z jabłkami 5. Wyłożyć jabłka na ciasto rozprowadzić na całej powierzchni.
  • Ślimaczki cynamonowe z jabłkami 6. Zwijać ciasto z jabłkami w roladę, zawinąć w papier i odstawić na 1,5 godz. do lodówki.
  • Ślimaczki cynamonowe z jabłkami 7. Piekarnik nagrzać do 200 stop.
    Wyjąć roladę i ostrym nożem pokroić na kawałki.
  • Ślimaczki cynamonowe z jabłkami 8. Układać ślimaczki na blasze wyłożonym papierem.
    Piec ok. 30 minut.
  • Ślimaczki cynamonowe z jabłkami 9. Upieczone i ostudzone ślimaczki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować