Tarta biszkoptowa ze śmietaną i truskawkami

4.51 (144 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt z truskawkami w formie tarty. Delikatny spód, warstwa puszystej kremówki a na wierzchu świeże truskawki i galaretka. Ciasto idealne na upalne dni.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na formę o średnicy 28 cm

    biszkopt:
    3 jajka L
    3 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    3-4 łyżki cukru lub ksylitolu
    dodatkowo:
    4-5 łyżek dżemu truskawkowego albo wieloowocowego
    250 ml kremówki 30/36%
    1 śmietan-fix
    1 galaretka truskawkowa
    ok 400 g świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Biszkopty Galaretki

Tarta biszkoptowa ze śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretka: Galaretkę rozpuścić we wrzątku (w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu czyli np. w 1,5 szklanki zamiast w 2). Schłodzić.
  • 2. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać cukier lub ksylitol. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę miksować.
  • 3. Mąkę tortową i skrobię przesiać. Delikatnie wmieszać w masę jajeczną, najlepiej silikonową lub drewnianą szpatułką.
  • 4. Spód formy natłuścić i obsypać bułką tartą.
  • 5. Biszkopt przelać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok 23-25 minut. Po upieczeniu przez chwilę zostawić w uchylonym piekarniku.
  • 6. Po ostygnięciu biszkopt posmarować dżemem.
  • 7. Masa: Schłodzoną kremówkę ubić ze śmietan-fixem i rozsmarować na cieście.
  • 8. Truskawki umyć, pokroić w plastry i ułożyć na warstwie śmietany.
  • 9. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę.
    Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować