Biszkopt z truskawkami w formie tarty. Delikatny spód, warstwa puszystej kremówki a na wierzchu świeże truskawki i galaretka. Ciasto idealne na upalne dni.
1 godz. 40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
na formę o średnicy 28 cm
biszkopt:
3 jajka L
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
3-4 łyżki cukru lub ksylitolu
dodatkowo:
4-5 łyżek dżemu truskawkowego albo wieloowocowego
250 ml kremówki 30/36%
1 śmietan-fix
1 galaretka truskawkowa
ok 400 g świeżych truskawek
Tarta biszkoptowa ze śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretka: Galaretkę rozpuścić we wrzątku (w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu czyli np. w 1,5 szklanki zamiast w 2). Schłodzić.
2.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać cukier lub ksylitol. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę miksować.
3.Mąkę tortową i skrobię przesiać. Delikatnie wmieszać w masę jajeczną, najlepiej silikonową lub drewnianą szpatułką.
4.Spód formy natłuścić i obsypać bułką tartą.
5.Biszkopt przelać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok 23-25 minut. Po upieczeniu przez chwilę zostawić w uchylonym piekarniku.
6.Po ostygnięciu biszkopt posmarować dżemem.
7.Masa: Schłodzoną kremówkę ubić ze śmietan-fixem i rozsmarować na cieście.
8.Truskawki umyć, pokroić w plastry i ułożyć na warstwie śmietany.
9.Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze