Szczaw na zimę

4.5 (187 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

pokrojony szczaw pasteryzuję ale można też zamrozić. Doskonale się przechowuje.Nic nie traci na smaku.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Młode listki szczawiu
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przetwory

Szczaw na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szczaw na zimę 1. Świeże listki szczawiu przebrać, odrzucić ogonki, umyć i drobno pokroić lub zemleć przez rzadkie sitko maszynki do mięsa. Przełożyć do garnka, posolić do smaku, ale tak troszkę mocniej, podgrzewać tylko do momentu lekkiej zmiany koloru szczawiu.
    Gorący szczaw przełożyć do słoiczków i zakręcić.
    Ja pasteryzuję krótko ok. 7 minut.
    Słoiki ze szczawiem ustawiam w garnku na sciereczce i wlewam wody do ¾ wysokosci słoików.Przykrywam garnek pokrywką i pasteryzuję.
    Można też posiekany szczaw przełożyć do torebek foliowych i zamrozić.Sprawdziłam i doskonale się przechowuje nawet pół roku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować