PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Szczaw z lubczykiem, na zimęhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/27/d7f967264aa06b63da18ff44cf94ed6ea3f56e16.jpeg13952100http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szczaw-z-lubczykiem-na-zime-1
4 duże pęczki szczawiu
1 pęczek lubczyku
2 łyżki soli
2 słoiczki po 300 ml
kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania przepisu:
Szczaw z lubczykiem, na zimę
1.
Szczaw oraz lubczyk dokładnie myjemy i usuwamy (jeśli są) żółte liście. Kroimy bardzo drobno i wrzucamy połowę do miski. Posypujemy łyżką soli, mocno uciskamy, dodajemy pozostałą część, sól i wszystko razem mieszamy, męcząc, ściskając i dręcząc. Pozostawiamy na dwie - trzy godziny.
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Szczaw z lubczykiem odsączamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i upychamy w słoikach.
Pasteryzujemy dziesięć minut od momentu zagotowania. Następnie stawiamy na zakrętce i otulamy ciepłym kocem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze