Szczaw do słoików na zimę

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jeśli ma się swoje, to nie trzeba chodzić do sklepu. I zgodnie z tą zasadą pakuję szczaw do słoiczków. Półki w spiżarni udźwigną wszystko.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • szczaw dowolna ilość
    sól niejodowana do przetworów
    na 300 g szczawiu łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Szczaw do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw dokładnie przebrać, oczyścić. Usunąć ogonki. Umyć liście i osuszyć. Można rozłożyć na ściereczce, ale łatwiej po prostu odwirować w suszarce do sałaty. Liście pokroić i zasypać solą. Na 300 g szczawiu łyżeczka soli. Pomieszać i zostawić na 15-20 min. Liście zmiękną i puszczą sok. Powkładać, a właściwie poupychać do słoiczków. Sok też dodać.
    Słoiczki i wieczka muszą być wyparzone. U mnie 300 g szczawiu wchodziło do słoiczka 250 ml. To jest dobra wielkość, porcja na zupę. Słoiczki pozakręcać i pasteryzować ok. 15 min. Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia.
    Słoiczki opisać i przenieść do spiżarni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować