Gdy tylko zaczyna się sezon wiśniowy przygotowuję syrop z agrestu i wiśni. Jest słodki, lekko kwaśny o pięknym kolorze i orzeźwiającym smaku. Zaprawiam go do butelek dzięki czemu nie muszę kupować sklepowych syropów o wątpliwych składach.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
(na 1,25l syropu)
1kg agrestu
600g wiśni
500g cukru
szklanka wody
Syrop wiśniowo-agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce myjemy, agrest odszypułkowujemy, wiśnie drylujemy. Owoce umieszczamy w dużym garnku i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na 15 minut aż puszczą soki. Po tym czasie dolewamy szklankę wody i podgrzewamy owoce do zagotowania. Gotujemy kilka minut aż owoce będą miękkie i puszczą dużo soku. Gorący syrop przecedzamy i wlewamy do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek.
Komentarze