Syrop wiśniowo-agrestowy

3 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gdy tylko zaczyna się sezon wiśniowy przygotowuję syrop z agrestu i wiśni. Jest słodki, lekko kwaśny o pięknym kolorze i orzeźwiającym smaku. Zaprawiam go do butelek dzięki czemu nie muszę kupować sklepowych syropów o wątpliwych składach.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 1,25l syropu)
    1kg agrestu
    600g wiśni
    500g cukru
    szklanka wody
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy Sok

Syrop wiśniowo-agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Syrop wiśniowo-agrestowy 1. Owoce myjemy, agrest odszypułkowujemy, wiśnie drylujemy. Owoce umieszczamy w dużym garnku i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na 15 minut aż puszczą soki. Po tym czasie dolewamy szklankę wody i podgrzewamy owoce do zagotowania. Gotujemy kilka minut aż owoce będą miękkie i puszczą dużo soku. Gorący syrop przecedzamy i wlewamy do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Soki Sok wiśniowy Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować