Tradycyjnie na święta jedną z obowiązkowych potraw jest śledz. Ja bardzo lubię śledzia z chrupiącym jabłkiem i cebulą w miodowym sosie. Myślę że mój przepis w świątecznej wersji przypadnie do gustu nie jednej gospodyni.
Świąteczny śledz z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Filet ze śledzia pokroić na kawałki, wielkości ok. centymetra. Rozłożyć na talerzu formując koło. Cebulę pokroić cieniutko w pół talarki. Zalać wrzątkiem na 2-3 min. Potem zlać wodę i skropić sokiem z cytryny.
2. Jabłko przekroić na pól i pokroić w cienką słomkę. Skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć równomiernie na śledzia po kołu. Na jabłko rozłożyć cebulę.
3. Przygotować sos: wymieszać miód z octem i olejem. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Polać przygotowane śledzie sosem. Udekorować ziarnami granatu i świeżą zieleniną. Ziarna granatu można zamienić żurawiną.
Komentarze