Świąteczny śledz z jabłkiem i cebulą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tradycyjnie na święta jedną z obowiązkowych potraw jest śledz. Ja bardzo lubię śledzia z chrupiącym jabłkiem i cebulą w miodowym sosie. Myślę że mój przepis w świątecznej wersji przypadnie do gustu nie jednej gospodyni.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szt. filet ze śledzia małosolny
    1 szt. cebula czerwona
    1 szt. jabłko słodko-kwaśne
    1,5 łyżki miodu
    1 łyżka octu z białego wina
    1 łyżka oleju
    1/2 szt. cytryny
    2 łyżki ziaren granatu
    zielenina
    pieprz kolorowy świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Ryba Przystawki

Świąteczny śledz z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filet ze śledzia pokroić na kawałki, wielkości ok. centymetra. Rozłożyć na talerzu formując koło. Cebulę pokroić cieniutko w pół talarki. Zalać wrzątkiem na 2-3 min. Potem zlać wodę i skropić sokiem z cytryny.
    2. Jabłko przekroić na pól i pokroić w cienką słomkę. Skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć równomiernie na śledzia po kołu. Na jabłko rozłożyć cebulę.
    3. Przygotować sos: wymieszać miód z octem i olejem. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Polać przygotowane śledzie sosem. Udekorować ziarnami granatu i świeżą zieleniną. Ziarna granatu można zamienić żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować