Śledziowe pucharki z jabłkiem i jajkiem

0 (0 ocen)

Warstwowa sałatka podana w porcjowych pucharkach. Łatwa, lekka i pyszna.

Składniki:

  • na 4 porcje:
    4 jajka
    3 filety śledziowe w oleju (a'la Matjas)
    1 szalotka
    2 średnie jabłka
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    świeżo zmielony pieprz
    cienkie plasterki jabłka i listki zielonej pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śledziowe pucharki z jabłkiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Oddzielamy żółtka od białek. Filety śledziowe osączamy z oleju, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie mieszamy dokładnie z majonezem.
  • 2. W czterech szklanych pucharkach rozkładamy po jednym białku pokrojonym w kostkę. Białka oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Na białka wykładamy pokrojone filety śledziowe, następnie szalotkę. Każdą warstwę wyrównujemy i lekko uciskamy. Na szalotkę wykładamy warstwę jabłek z majonezem, wyrównujemy powierzchnię i oprószamy pieprzem. Posypujemy przetartymi przez sitko żółtkami. Dekorujemy plasterkami jabłka i listkami zielonej pietruszki.

Porady

Tę sałatkę można również przygotować w jednej większej szklanej salaterce. Nie używamy soli, ponieważ śledzie są dość słone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jajka Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować