Śledziowe pucharki z jabłkiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Oddzielamy żółtka od białek. Filety śledziowe osączamy z oleju, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie mieszamy dokładnie z majonezem.
2.W czterech szklanych pucharkach rozkładamy po jednym białku pokrojonym w kostkę. Białka oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Na białka wykładamy pokrojone filety śledziowe, następnie szalotkę. Każdą warstwę wyrównujemy i lekko uciskamy. Na szalotkę wykładamy warstwę jabłek z majonezem, wyrównujemy powierzchnię i oprószamy pieprzem. Posypujemy przetartymi przez sitko żółtkami. Dekorujemy plasterkami jabłka i listkami zielonej pietruszki.
Porady
Tę sałatkę można również przygotować w jednej większej szklanej salaterce.
Nie używamy soli, ponieważ śledzie są dość słone.
Komentarze