śledzie z porem i jabłkiem

  • wyświetlono: 528 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Sprawdzona propozycja na pyszną przekąskę. Śledzie z porem, z dodatkiem jabłka i majonezu.

Dorota T
  • 1 porcje
  • 20min

Składniki

500 g filetów śledziowych a'la matias
200 g białej części pora
1 winne jabłko (np. szara reneta)
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej śmietany
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

śledzie z porem i jabłkiem

  • 1. Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Por kroję na cieniutkie krążki, jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z majonezem i śmietaną. Całość łącze ze śledziami, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

porśledziejabłkoWigiliaprzekąskaboże narodzeniesałatka śledziowa

Komentarze

Podobne przepisy

smalec z boczkiem i jabłkiem

Dodane przez: katarzynka455

Smalec z boczkiem i jabłkiem

Bardzo dobry domowy smalczyk. Dobrze...

Śledzie z cebulką i pieczarkami

Dodane przez: Marzena13

Śledzie z cebulą i pieczarkami w oleju

Pyszne śledziki na Święta i nie...

śledzie z żurawiną

Dodane przez: elka72

Śledzie w zalewie z żurawiną i kolendrą

Moja propozycja na świąteczne śledzie...

Kaszanka grillowana z jabłkiem i cebulą

Dodane przez: justi2401

Grillowana kaszanka z jabłkiem i cebulką

Jabłko i cebulka ugrillowane razem...

racuchy

Dodane przez: EwaW2910

Racuchy z rodzynkami i jabłkiem

W moim rodzinnym domu racuchy są...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE