śledzie z porem i jabłkiem

2.56 (18 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Sprawdzona propozycja na pyszną przekąskę. Śledzie z porem, z dodatkiem jabłka i majonezu.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych a'la matias
    200 g białej części pora
    1 winne jabłko (np. szara reneta)
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki gęstej śmietany
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

2.56 (18 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Przekąski

Śledzie z porem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Por kroję na cieniutkie krążki, jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z majonezem i śmietaną. Całość łącze ze śledziami, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Por Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować