Wegańskie muffinki - najprostsza i najszybsza przekąska. Zdrowa propozycja do porannej kawy.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
60 g oleju kokosowego lub roślinnego
8 łyżek syropu klonowego lub daktylowego
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
150 g cukinii startej na tarce
1 łyżeczka cynamonu mielonego
szczypta soli
150 g dowolnego mleka roślinnego
150 g mielonych orzechów włoskich
150 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g czekolady rozdrobionej
Wegańskie muffinki z cukinią i kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuść olej kokosowy w misce na wodnej banie. Dodaj syrop, ocet, sól, cukinie, cynamon, mleko i mielone orzechy. Dokładnie wymieszaj.
Przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj. Możesz dodać trochę mleka, jeśli masa będzie zbyt gesta.
Dosyp rozdrobioną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Włóż ciasto do otworów formy do pieczenia babeczek.
Wstaw babeczki do rozgrzanego piekarnika (180 C) do pieczenia na 20-25 minut, aż babeczki zrobią się złocistobrązowe.
Komentarze