Wegańskie muffinki z cukinią i kawałkami czekolady

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wegańskie muffinki - najprostsza i najszybsza przekąska. Zdrowa propozycja do porannej kawy.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 g oleju kokosowego lub roślinnego
    8 łyżek syropu klonowego lub daktylowego
    1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
    150 g cukinii startej na tarce
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    szczypta soli
    150 g dowolnego mleka roślinnego
    150 g mielonych orzechów włoskich
    150 g mąki pełnoziarnistej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    50 g czekolady rozdrobionej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wegańskie muffinki z cukinią i kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wegańskie muffinki 1. Rozpuść olej kokosowy w misce na wodnej banie. Dodaj syrop, ocet, sól, cukinie, cynamon, mleko i mielone orzechy. Dokładnie wymieszaj.
    Przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj. Możesz dodać trochę mleka, jeśli masa będzie zbyt gesta.
    Dosyp rozdrobioną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Włóż ciasto do otworów formy do pieczenia babeczek.
    Wstaw babeczki do rozgrzanego piekarnika (180 C) do pieczenia na 20-25 minut, aż babeczki zrobią się złocistobrązowe.

Porady

Cukinii przed starciem nie trzeba obierać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować