Sernik z musem truskawkowo-bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka/herbatniki dokładnie rozdrobnić, następnie zmieszać je z miękkim masłem. Takim „ciastem” wyłożyć tortownicę (24cm), mocno ubić i wstawić na około 20min do lodówki, aby spód całkowicie stwardniał.
2.Ser twarogowy zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać śmietany i dalej dokładnie miksować. Stopniowo dodawać jajka i miksować, aż do uzyskania jednolitej masy
3.Następnie masę sernikową wylać na spód w tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do około 160’C. Piec około 1h30min. Sernik zostawić na około 10 min w ciepłym piekarniku, potem go wyjąć i poczekać aż wystygnie.
4.Mus truskawkowy: truskawki i banana potraktować blenderem, dodać cukier wanilinowy i schłodzić. Takim musem polewać już pokrojone kawałki sernika.
Komentarze