Sernik z musem truskawkowo-bananowym

0 (0 ocen)

Ten sernik jest niezwykle lekki i bardzo szybki do zrobienia.

Składniki:

  • 400 g ciasteczek maślanych lub herbatników maślanych
    100g masła
    1kg twarogu sernikowego
    Cukier wanilinowy
    1 szklanka cukru pudru
    400g śmietany 18%
    6 jajek

    Truskawki (około 10 większych)
    1 banan
    Cukier wanilinowy


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Ciastka Herbaty

Sernik z musem truskawkowo-bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka/herbatniki dokładnie rozdrobnić, następnie zmieszać je z miękkim masłem. Takim „ciastem” wyłożyć tortownicę (24cm), mocno ubić i wstawić na około 20min do lodówki, aby spód całkowicie stwardniał.
  • 2. Ser twarogowy zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać śmietany i dalej dokładnie miksować. Stopniowo dodawać jajka i miksować, aż do uzyskania jednolitej masy
  • 3. Następnie masę sernikową wylać na spód w tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do około 160’C. Piec około 1h30min. Sernik zostawić na około 10 min w ciepłym piekarniku, potem go wyjąć i poczekać aż wystygnie.
  • 4. Mus truskawkowy: truskawki i banana potraktować blenderem, dodać cukier wanilinowy i schłodzić. Takim musem polewać już pokrojone kawałki sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane Herbatniki Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować