SERNIK Z MUSEM KARMELOWYM

4.5 (205 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Czy może być coś pyszniejszego niż delikatny sernik z pysznym kajmakowym, kremowym musem? Rozpływa się w ustach ;)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • SPÓD:
    • 300g ciasteczek pełnoziarnistych,
    • 120g masła,
    • Masło do wysmarowania formy,
    • MASA SEROWA:
    • 500g sera trzykrotnie mielonego,
    • 500g serka mascarpone,
    • 1 budyń śmietankowy (40g),
    • 5 jajek,
    • 1 szklanka cukru,
    • 1 cukier waniliowy
    • MUS KARMELOWY:
    • 400g kajmaku z puszki,
    • 2 łyżki żelatyny (20g),
    • 1/3 szklanki wody (80ml),
    • 600g śmietany kremówki,
    • DODATKOWO:
    • świeże owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Kajmak

Sernik z musem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dno formy i wyrównujemy.
    MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, budyń, cukier waniliowy i cukier. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do formy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.
    Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę i całkowicie studzimy. Sernik mocno urośnie podczas pieczenia, ale nie należy się tym przejmować. Stygnąc, sernik opadnie do odpowiedniej wysokości.
    MUS KARMELOWY: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej!) i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubijamy na puszystą masę. Gdy będzie gotowa dodajemy masę kajmakową i miksujemy chwilkę do połączenia. Ciurkiem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Gotową piankę wykładamy na wierzch wystudzonego sernika, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować