SERNIK Z MUSEM KARMELOWYM

  • wyświetlono: 1349 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Czy może być coś pyszniejszego niż delikatny sernik z pysznym kajmakowym, kremowym musem? Rozpływa się w ustach ;)

Cukiereczek
  • 24 porcje
  • 180min

Składniki

• SPÓD:
• 300g ciasteczek pełnoziarnistych,
• 120g masła,
• Masło do wysmarowania formy,
• MASA SEROWA:
• 500g sera trzykrotnie mielonego,
• 500g serka mascarpone,
• 1 budyń śmietankowy (40g),
• 5 jajek,
• 1 szklanka cukru,
• 1 cukier waniliowy
• MUS KARMELOWY:
• 400g kajmaku z puszki,
• 2 łyżki żelatyny (20g),
• 1/3 szklanki wody (80ml),
• 600g śmietany kremówki,
• DODATKOWO:
• świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

SERNIK Z MUSEM KARMELOWYM

  • 1. SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dno formy i wyrównujemy.
    MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, budyń, cukier waniliowy i cukier. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do formy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.
    Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę i całkowicie studzimy. Sernik mocno urośnie podczas pieczenia, ale nie należy się tym przejmować. Stygnąc, sernik opadnie do odpowiedniej wysokości.
    MUS KARMELOWY: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej!) i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubijamy na puszystą masę. Gdy będzie gotowa dodajemy masę kajmakową i miksujemy chwilkę do połączenia. Ciurkiem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Gotową piankę wykładamy na wierzch wystudzonego sernika, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastosernikDeserWielkanocboże narodzeniekajmaksernik kajmakowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik malinowy z musem

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik malinowy z musem

Maliny świetnie sprawdzają się...

sernik

Dodane przez: rene70

Sernik z jagodowym musem

Pyszny serniczek z musem jogurtowo-jagodowym....

kokosowy sernik z musem jeżynowym

Dodane przez: joanna1974

Kokosowy sernik z musem jeżynowym

Słodki smak sernika z nutą kokosa...

sernik

Dodane przez: viki2903

Sernik z musem żurawinowym

Sernik z musem żurawinowym

Sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik z musem truskawkowym

Serniczek pięknie wygląda na talerzyku,...

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym

Klasyczny domowy sernik z duża...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE