Sernik o smaku bananowym z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 706 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Puszysty sernik, o smaku bananowym, na spodzie kakaowym z dodatkiem brzoskwiń z lekką bezą. Prawda, że brzmi wspaniale ?

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 30 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 6 żółtek,
- 3 łyżki cukru,
- 1 kostka masła (zimnego),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- odrobina pasty waniliowej,
- 2-3 łyżki kakao (np. DecoMorreno),

- 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (syropie).

Piana:
- 5 białek,
- 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.

Masa serowa:
- 1 kg białego sera twarogowego (zmielonego dwu/trzykrotnie np. gotowe wiaderko np. President),
- 1 jajko,
- 2 budynie bananowe (z cukrem np. Winiary),
- ok. 1 szklanka cukru pudru (lub mniej wg upodobań),
- 1 kostka masła.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik o smaku bananowym z brzoskwiniami

  • 1. Ciasto:
    Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia, kakao z 1 kostką masła. Rozgniatamy masło widelcem, lub siekamy je na drobne nożem/lub rozdrabniamy mieszadłem miksera. Dodajemy szczyptę soli. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski miksera, wyrabiamy ciasto (bądź ręcznie). Dzielimy na 2 części (w proporcji ok. 1/4 i 3/4), formułujemy z nich dwie kule. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą wkładamy do zamrażalnika. Z większej części wałkujemy ciasto do blaszki o wymiarach ok. 25x35 (poprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). Zamiast wałkować je możemy pokruszyć/potrzeć na tarce, a następnie ciasto dociskamy dłonią do dna blaszki. Na koniec można już w blaszce wałkiem (bez rączek) wyrównać poziom.

    Masa serowa:
    Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i budyniem. Dodajemy jajko oraz twaróg. Miksujemy na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolitą masę. Mogą pozostać pewne grudki, ale to nie szkodzi. Na koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę (odsączone z syropu). Mieszamy delikatnie łyżką.

    Ciasto nakłuwamy widelcem, wstępnie podpiekamy ok. 10-15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Następnie lekko je studzimy. Masę serową wykładamy na podpieczone ciasto. Białka ze szczyptą soli, ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszamy a następnie wsypujemy dodatkową łyżkę mąki, ponownie mieszamy. Ubitą pianę kładziemy na twarogu. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, trzemy je na tarce na dużych oczkach. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180°C, do suchego patyczka. UWAGA: Ciasta z kakao zauważyłam że bardzo spiekają się i już po 20-30 minutach pieczenia trzeba albo obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenie, albo przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku, a następnie na zewnątrz. Kroimy po ostudzeniu. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż będzie bardziej zwarty jednakże ciężko się powstrzymać przed takim cieplutkim kruchym ciastem :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikbudyńWielkanocświętakruchy spódPuszysty sernikbrzoswinie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: Ania1408

Sernik z brzoskwiniami

Jeden z moich ulubionych serników.

Sernik królewski z brzoskwiniami

Dodane przez: jolao

Sernik królewski z brzoskwiniami

Kruche kakaowe ciasto na zewnątrz...

Sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: SLONCE

Sernik z brzoskwiniami

Smaczny i delikatny sernik z...

Sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: paapilotkaa

Sernik z brzoskwiniami

Moja dzisiejsza propozycja sprawi,...

SERNIK Z MANDARYNKAMI LUB BRZOSKWINIAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK Z MANDARYNKAMI LUB BRZOSKWINIAMI

To jest nasz ulubiony sernik.Rodzina...

Sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: AnaHana

Sernik z brzoskwiniami

Sernik to jedno z moich ulubionych...