Panna cotta z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać śmietankę z mlekiem, dodać cukry (puder i waniliowy), dodać pastę waniliową (albo wyskrobać ziarenka z laski wanilii).
Podgrzewać mieszając aż rozpuści się cukier, ale nie doprowadzamy do zagotowania.
2.W między czasie żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 min.
Następnie namoczoną żelatynę dodać do mleka i śmietanki, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
3.Następnie przelewamy mieszankę do pojemniczków/ filiżanek. Odstawiamy do wystudzenia, dajemy do lodówki na kilka godzin.
4.Truskawki blendujemy i dodajemy do nich cukier waniliowy, mieszamy.
5.Przed podaniem na stężałą masę wlewamy mus i dekorujemy np. świeżymi owocami, listkami mięty.
Komentarze