1 kg sera -swojski ( 3 razy mielony) albo z wiaderka ale dobrej jakości, aby nie był za rzadki
1/2 szkl mleka
2 budynie waniliowe
1 szkl cukru
3 jajka
150 g masła
1 opak cukru waniliowego
40 dag herbatników kakaowych
masa karmelowa:
łyżka masła
100 g cukru
200 ml śmietany kremówki
puszka orzeszków ziemnych solonych
Sernik gotowany z masą karmelową i solonymi orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Blachę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy warstwę herbatników.
*Masło rozpuszczamy. Dodajemy ser, jajka, cukry,.Podgrzewamy ciągle mieszając na gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy, mieszając aż masa zacznie gęstnieć
*Połowę gorącej masy serowej wylewamy na herbatniki, na to układamy znów herbatniki, wylewamy resztę masy serowej, przykrywamy herbatnikami.
* Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Potrząsając patelnią co jakiś czas, czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać i przybierać ładny jasnozłoty kolor. Dolewamy wtedy śmietankę i mieszamy, aż masa będzie idealnie gładka. Tak przygotowaną masę wylewamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy.
*Orzeszki siekamy na mniejsze kawałki, podprażamy na suchej patelni, posypujemy po cieście. Odstawiamy do lodówki do dobrego stężenia ciasta.
Komentarze