Masa serowa;
1 kg sera trzykrotnie mielonego
3 jajka
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki cukru pudru
200g masła
aromat rumowy
szczypta soli
ziarenka wydrążone z laski wanilii
Warstwa malinowa:
ok. 400ml domowej konfitury malinowej
2 galaretki malinowe
125 ml wody
Sernik z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam z proszkiem do piecznia. Dodaję cukier, kakao i cynamon. Następnie dodaję żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Zawijam w folię i odkładam do lodówki.
Masło ucieram z cukrem pudrem na puch. Nie przerywając miksowania dodaję po jednym żółtku. Stopniowo dodaję porcję sera i wsypuję sypkie budynie oraz dodaję ziarenka wanilii. Dodaję kilka kropli aromatu. Masę mieszam. Pianę z 5 białek ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie mieszam z serem, za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto kakaowe rozwałkowuję i przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylewam masę serową. Piekę około 60 minut w 180 st. Studzę w uchylonym piekarniku.
Kiedy sernik całkowwicie ostygnie przygotowuję malinową warstwę. Galaretki rozpuszczam w 125 ml wody , kiedy przestygną mieszam z konfiturą. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wylewam ją na sernik i wstawiam do lodówki.
Komentarze