bardzo delikatny i puszysty, wszystkim posmakował.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg sera zmielonego, u mnie tym razem z wiaderka firmy Vitello z Biedronki
8 jajek
250 gram cukru pudru
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy bez cukru 40 gram
Sok z 1 pomarańczy lub cytryny
Aromat pomarańczowy lub cytrynowy
100 gram płatków migdałowych
2 szczypty soli
DODATKOWO:
3 łyżki karmelu
Prażone płatki migdałowe
Forma o wymiarach 22/30 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą
Sernik z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Żółtka utrzeć ze szczyptą soli, nadal ucierając stopniowo dodawać cukier puder, potem ser po łyżce.
Następnie nadal miksując dodawać kolejno sok z pomarańczy, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną połączoną z proszkiem do pieczenia, aromat .
Wyłączyć mikser. Do ciasta dodać płatki migdałowe , wymieszać łyżką.
Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka ze szczyptą soli.
Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
Po upieczeniu sernik wystudzić w otwartym piekarniku.
W rondelku podgrzać karmel, aby był płynny, przestudzić i polać sernik.
Wierzch oprószyć uprażonymi płatkami migdałowymi
Komentarze