Sernik kajmakowy z prażonymi migdałami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Podzielę się przepisem na pyszny i prosty sernik kajmakowy. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do jednej miski, dokładnie zblendować i upiec :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 800g sera z wiaderka
    – 5 jajek
    – 1 puszka kajmaku (u mnie masa krówkowa gostyńska)
    – 3op. budyniu o smaku toffi (można zastąpić budyniem waniliowym lub skrobią ziemniaczaną)
    – 300g herbatników (u mnie Petit Beurre)
    – 130g masła
    – płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik kajmakowy z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Masło roztopić, wlać do zmielonych herbatników i wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy (o średnicy 24-26cm) wyścielonej papierem do pieczenia i uklepać dłonią lub za pomocą szklanki, formując również brzegi. Przygotowany w ten sposób spód do sernika włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut.
    Pięć łyżek kajmaku odłożyć do dekoracji. W dużej misce połączyć jajka, twaróg, budynie i resztę kajmaku i wszystko dokładnie zblendować na gładką masę. Masę twarogową przelać na podpieczone i wystudzony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 1 godzinę i 15 minut. Gotowy sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik posmarować odłożonym do dekoracji kajmakiem i posypać podprażonymi płatkami migdałów.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować