Sernik krówkowy z migdałami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, rozpływający się sernik na spodzie z mielonych migdałów. Zrobiłam go z masa krówkową czyli kajmakiem. Sernik jest aksamitny bo piekłam go w niskiej temperaturze. Na świątecznym stole wielkanocnym będzie jak znalazł. Jajka zrobione z marcepanu.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód sernika:

    200 g migdałów
    50 g masła

    sernik karmelowy:

    500 g sera twarogowego półtłustego
    375 g serka mascarpone
    300 g masy kajmakowej
    3 łyżki cukru pudru płaskie
    3 jajka wielkość M
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy

    masa karmelowa:

    125 g mascarpone
    250 ml śmietany 30 %
    150 g masy kajmakowej

    polewa:

    1 łyżka pełna masy kajmakowej
    1/2 łyżeczki kakao
    100 ml śmietany 30 %
    1/2 łyżeczki żelatyny

    dekoracja:

    biała czekolada
    jajka marcepanowe
    truskawki liofilizowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Krówki

Sernik krówkowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód sernika:

    Migdały zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15 minut. Migdały obieram ze skórki i mielę w misie blendującej. Do migdałów dodaję roztopione masło i mieszam. Spód tortownicy o wymiarach 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuje migdały, ugniatam łyżką. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam formę i piekę 10 minut spód.

    Sernik:

    Ser mielę dwa razy, przekładam do miski, dodaję mascarpone, jajka, puder, cukier waniliowy, 200 g masy kajmakowej, budyń i mieszam mikserem aż całość dobrze się wymiesza. Nie wrabiam masy za długo. Połowę masy przekładam na zimny spód migdałowy, za pomocą łyżeczki rozlewam 100 g masy kajmakowej i wylewam pozostałą masę sernikową. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 180 stopni i zapiekam sernik 15 minut. Potem zmniejszam na 110 stopni i piekę jeszcze 90 minut. Piekarnik wyłączam, zostawiam uchylone drzwiczki i studzę go w piekarniku.

    Krem kajmakowy:

    Śmietanę kremówkę schłodzoną, mascarpone ubijam na sztywno, dodaję masę kajmakową i mieszam. Krem wylewam na zimny sernik i wstawiam do lodówki.

    Polewa:

    Masę kajmakową, kakao i śmietanę mieszam mikserem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam. Do żelatyny dodaje łyżkę masy, mieszam i wlewam do pozostałej. Sernik wyjmuje z obręczy i wylewam polewę. Dekoruje jajkami marcepanowymi, truskawkami, i czekoladą białą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować