Ten sernik kiedyś często robiłam. troszkę o nim zapomniałam, ale ostatnio dzieci o niego poprosiły. Szybki i smaczny. Najwspanialszy wiosną i latem dla ochłody
Łatwy
Składniki:
BISZKOPT:
- jaja: 3 sztuki
- mąka: 0.5 szklanki
- cukier: 0.5 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
SERNIK - MASA:
- serek homogenizowany (jakiego smaku użyjemy to zależy od nas): 400 gramów
- Żelatyna: 2 łyżki
- wrzątek: 0.5 szklanki
- gotowa galaretka (może to być galaretka przygotowana w domu wczesniej, może to być galaretka w kubeczku kupiona w sklepie - kolor i smak dowolny): 1 sztuka
GALARETKA NA WIERZCH:
- galaretka (smak i kolor według naszego uznania): 1 opakowanie
- wrzątek: 400 mililitrów
Sernik na zimno z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw pieczemy biszkopt - żeby skrócić czas przygotowań można kupić gotowy, ale ja jestem zwolennikiem domowego ciasta, a nie kupnego.
Oddzielamy białko od żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze ubijamy. Następnie dodajemy żółtka - ubijamy. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do masy - mieszamy.
Gotową masę wylewamy na małą formę do pieczenia (może być mała tortownica) wyłożoną papierem do wypieków. Pieczemy około 30-35 minut w temp. 180*C. Studzimy.
2.Serek homogenizowany przekładamy do miski. W pół szklance wrzątku rozrabiamy 2 łyżki żelatyny - rozpuszczamy żelatynę, zostawiamy do wystudzenia. Kiedy żelatyna wystygnie, dodajemy ją do serków. Galaretkę owocową kroimy w kostkę i dorzucamy do serków. Masę należy zamieszać i wylać na upieczony wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki na jakieś 25 minut.
3.W czasie kiedy sernik chłodzi się w lodówce rozrabiamy galaretkę owocową, którą polejemy po wierzchu. We wrzątku rozrabiamy proszek i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Studzimy. Zanim galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na sernik i wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeśli galaretka jest sztywna to znak że sernik gotowy, zatem SMACZNEGO
Komentarze