Sernik na zimno z galaretką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ten sernik kiedyś często robiłam. troszkę o nim zapomniałam, ale ostatnio dzieci o niego poprosiły. Szybki i smaczny. Najwspanialszy wiosną i latem dla ochłody

  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - jaja: 3 sztuki
    - mąka: 0.5 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    SERNIK - MASA:
    - serek homogenizowany (jakiego smaku użyjemy to zależy od nas): 400 gramów
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - wrzątek: 0.5 szklanki
    - gotowa galaretka (może to być galaretka przygotowana w domu wczesniej, może to być galaretka w kubeczku kupiona w sklepie - kolor i smak dowolny): 1 sztuka
    GALARETKA NA WIERZCH:
    - galaretka (smak i kolor według naszego uznania): 1 opakowanie
    - wrzątek: 400 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw pieczemy biszkopt - żeby skrócić czas przygotowań można kupić gotowy, ale ja jestem zwolennikiem domowego ciasta, a nie kupnego.
    Oddzielamy białko od żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze ubijamy. Następnie dodajemy żółtka - ubijamy. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do masy - mieszamy.
    Gotową masę wylewamy na małą formę do pieczenia (może być mała tortownica) wyłożoną papierem do wypieków. Pieczemy około 30-35 minut w temp. 180*C. Studzimy.
  • 2. Serek homogenizowany przekładamy do miski. W pół szklance wrzątku rozrabiamy 2 łyżki żelatyny - rozpuszczamy żelatynę, zostawiamy do wystudzenia. Kiedy żelatyna wystygnie, dodajemy ją do serków. Galaretkę owocową kroimy w kostkę i dorzucamy do serków. Masę należy zamieszać i wylać na upieczony wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki na jakieś 25 minut.
  • 3. W czasie kiedy sernik chłodzi się w lodówce rozrabiamy galaretkę owocową, którą polejemy po wierzchu. We wrzątku rozrabiamy proszek i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Studzimy. Zanim galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na sernik i wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeśli galaretka jest sztywna to znak że sernik gotowy, zatem SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować